NOS
NOS Sport

Voormalig topbokser Lubbers komt terug naar Nederland

Voormalig topbokser Rudi Lubbers, van wie afgelopen week duidelijk werd dat hij onder erbarmelijke omstandigheden in Bulgarije leeft, komt op korte termijn terug naar Nederland. Dat vertelt Rini Wagtmans, die de hulpactie voor Lubbers coördineert, aan de NOS.

"Ik ben samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken bezig een noodpaspoort voor Rudi te regelen. Zodra hij die van het Nederlandse consulaat in Bulgarije heeft ontvangen, komt hij samen met zijn zoon Marco terug naar Nederland", aldus Wagtmans. "Wanneer dat precies is, weet ik nog niet."

Eerder gaf Lubbers (73) aan niet terug naar Nederland te willen omdat hij hier, naar eigen zeggen, wordt gezien als drugshandelaar. Lubbers werd in 1986 in Portugal veroordeeld wegens betrokkenheid bij de smokkel van ongeveer 350 kilo hasj. Hij heeft dit altijd tegengesproken.

Zijn zoon Marco, die vrijdag naar Bulgarije was gevlogen en daar herenigd werd met zijn vader, probeerde hem de afgelopen week te overtuigen dat hij wel verlost is van dat stempel.

Ook partner Ria komt terug

Volgens Wagtmans keert ook Lubbers' partner Ria terug naar Nederland. "Zij ligt nog in het ziekenhuis in Bulgarije, maar is wel van de intensive care af. Zodra haar gezondheidssituatie het toelaat, keert ook zij terug. Haar zoon is nu bij haar om voor haar te zorgen."

Van Ria werd vrijdag bekend dat zij acuut hulp nodig had, nadat een Nederlander in Bulgarije had gezien dat zij bewegingloos achter in het busje lag waarin Lubbers en zijn partner verbleven.

Vader en zoon Lubbers: 'Toekomst nu centraal'

Vorige week zondag was Lubbers te zien in een aflevering van Andere Tijden Sport. Daarin werd duidelijk hoe hij samen met zijn partner Ria en een horde zwerfhonden een teruggetrokken bestaan leeft in Bulgarije. Het stel woont in een busje in een afgelegen gebied, zonder gas, water, licht of sanitaire voorzieningen.

De uitzending maakte veel los. Bij het programma kwamen meer dan 1400 e-mails binnen en oud-wielrenner Rini Wagtmans zette een crowdfundactie op, waarbij ruim 25.000 euro werd opgehaald. Een Nederlandse weldoener stelde een huis in Bulgarije beschikbaar voor het stel.

Verzorging voor zwerfhonden

Wagtmans zegt ook opvang te hebben gevonden voor de twintig zwerfhonden die door Lubbers en zijn partner werden verzorgd. "De honden zijn opgevangen door een dierenasiel in Bulgarije. Wanneer zij ook in goede gezondheid verkeren, is het de bedoeling dat ook zij naar Nederland komen", vertelt Wagtmans.

Rudi Lubbers en het gevecht van zijn leven

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl