Cuco Martina
NOS Voetbal

Rotterdammer Martina is thuis: 'Ik speel nu bij mijn droomclub'

Al bijna een week lang wordt er in Rotterdam nagenoten van de klinkende 6-2 zege op aartsrivaal Ajax. Het enige smetje: Eric Botteghin liep in de slotfase een zware blessure op en is lange tijd uitgeschakeld. Maar zijn opvolger staat al te trappelen.

Met een lach van oor tot oor vertelt Cuco Martina over de warmte die hij voelt voor Feyenoord. Voor het eerst gehuld in het door hem zo geliefde shirt. Voor de rest van het seizoen wordt hij gehuurd van Everton, maar als het aan de rechtsback ligt, blijft hij daarna in zijn stad Rotterdam.

Dat blijkt wel uit al zijn antwoorden in zijn eerste interview als speler van het eerste van Feyenoord. Gaat het over Rotterdam, dan straalt Martina. Het gesprek is nog maar net gaande of hij laat het woord 'jongensdroom' al vallen.

"Ik woon al 25 jaar in Rotterdam, dat zegt wel wat. Mijn vrienden en familie zijn heel blij voor me, maar ik ben nog stukken blijer dan zij. Waarom? Omdat ik thuis ben en voor mijn droomclub speel."

Rotterdammer Martina is thuis: 'Ik speel nu bij mijn droomclub'

Aan enthousiasme geen gebrek bij de 29-jarige verdediger. Vraag Ronald en Erwin Koeman naar hem en ze zullen geen negatief woord over Martina laten vallen. Zo'n speler in de categorie 'niet zeuren, alles geven'.

De gebroeders Koeman haalden Martina in 2015 naar Southampton en daarna ook naar Everton. De instelling die Martina heeft, valt altijd goed bij trainers. Laat je hem op de bank, dan geeft hij geen kik. Moet hij invallen? Geen probleem. Een basisplaats? Graag.

Premier League

"Ik droomde ervan om in de Premier League te spelen. Als zo'n kans dan komt, dan grijp je die natuurlijk", kijkt Martina terug op zijn Engelse jaren. "Alles is daar enorm professioneel en het voetbal leeft enorm. Vooral de sfeer in de stadions zal me bijblijven."

Sinds de zomer werd Martina door Everton verhuurd aan Stoke City, dat een niveau lager uitkomt in de Championship. "Op een gegeven moment speelde ik alles, maar toen werd de trainer ontslagen. Dan zie je snel dat de nieuwe trainer andere keuzes maakt."

'De beleving en sfeer in Engeland zal me bijblijven'

En dus hoefde hij niet lang na te denken toen Feyenoord belde. Als jeugdspeler van Sportclub Feyenoord, de amateurtak, droomde hij maar van één ding: op een dag voetballen in De Kuip.

"De stap van de amateurs naar de selecties van Feyenoord was destijds behoorlijk groot. Ik koos uiteindelijk voor een andere weg", vertelt Martina.

Via RBC Roosendaal, RKC Waalwijk en FC Twente verdiende hij in 2015 zijn transfer naar de Premier League. "In mijn achterhoofd had ik altijd het idee om op een dag voor Feyenoord te spelen. Eindelijk is die kans gekomen."

Cuco Martina (r) tackelt namens Southampton in de Europa League

De laatste jaren werd Martina vooral gebruikt als rechtsback, maar hij kan eigenlijk op alle plaatsen in de verdediging uit de voeten. Hij zal bij Feyenoord vooral de concurrentie aan moeten gaan met centrale verdedigers Sven van Beek en Jan-Arie van der Heijden en Jerry St. Juste op de rechterflank.

Het is nu aan hem. Een halfjaar lang heeft Martina de tijd om de club te laten zien wat hij kan. Zijn contract bij Everton loopt nog door tot 2020, maar als het aan de voetballer ligt, blijft hij in Rotterdam.

"Ja, natuurlijk. Maar laten we eerst focussen op de komende maanden. Als alles goed gaat en Feyenoord tevreden is, zien we verder. Ik ben thuis."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl