Bruno Varela
NOS Voetbal

Nieuwe Ajax-doelman Varela is 'een beetje gek en fan van Van der Sar'

Ajax heeft een keepersprobleem, zo klonk het na de 4-4 tegen Heerenveen van bijna twee weken geleden. Een duel waarin Kostas Lamprou als vervanger van André Onana een beroerde indruk maakte.

Iets meer dan een week later stond Bruno Varela op de stoep in Amsterdam. De Portugees wordt de rest van het seizoen gehuurd van Benfica (met een optie tot koop) en zal vanavond tegen VVV-Venlo waarschijnlijk al op de bank zitten.

Veel weten we niet van hem, behalve zijn lengte (1.91 meter) en leeftijd (24 jaar). "Ik ben een beetje gek, zoals alle keepers dat zijn", helpt Varela ons een handje.

Ajax' nieuwste keeper Varela: 'Van der Sar was mijn held'

Een van de eerste teamgenoten die Varela de hand schudde was, ironisch genoeg, Lamprou. De twee kwamen elkaar tegen toen de Portugees zich medisch liet keuren. De Griek is door de komst van Varela gedegradeerd tot derde keeper.

Daarna volgde een ontmoeting met Edwin van der Sar, tot groot genoegen van Varela. "Hij was mijn held. Hij is lang, net als ik. Ik was echt dol op hem", klinkt het enthousiast.

De huidig algemeen directeur van Ajax zal op zijn beurt hopen dat zijn nieuwste aankoop enige gelijkenissen vertoont met de jongere versie-Van der Sar. Dan is het geld in elk geval goed besteed.

Bruno Varela in het shirt van Portugal onder 21

Belangrijke vraag is of Varela er direct zal staan, mocht Onana nog eens wegvallen. De Portugese doelman keepte niet één duel dit seizoen, terwijl hij vorig jaar nog vrijwel wekelijks onder de lat stond bij Benfica, de 36-voudig kampioen van Portugal.

Varela lijkt al rekening te hebben gehouden met die vraag. "Opties van de trainer", zegt hij als hem wordt gevraagd naar die veranderde rol, als reservekeeper. "Ik kan er veel over zeggen, maar dat doe ik niet. Als voetballer heb je keuzes te respecteren."

Wie het internet op duikt wordt al wat wijzer. Uit reacties van Benfica-fans blijkt dat de keeper in zijn periode in Lissabon waanzinnige reddingen net iets te vaak afwisselde met pijnlijke ketsers.

Toch is hij bepaald geen prutser. Varela doorliep een aantal jeugdteams van Portugal en haalde vorig jaar nog de selectie van de nationale ploeg, hoewel het van een debuut nog niet is gekomen.

'Grote club'

Varela, die tijdens het voor Ajax desastreus verlopen duel met Feyenoord in het vliegtuig zat en de uitslag pas las na landing, staat te popelen om zichzelf te bewijzen. Hij heeft de zon in Lissabon ("een graad of acht") niet voor niets ingeruild voor de vrieskou in Amsterdam.

"Want Ajax is een grote club, dus ik ben blij. Ik hoop dat alles goed gaat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl