De Democratische gouverneur van de Amerikaanse staat Virginia is in de problemen gekomen nadat een racistische foto van hem is opgedoken. Het gaat om een foto in een jaarboek uit zijn studententijd.

Op de foto uit 1984 staat een man wiens gezicht zwart is geschminkt ('blackface'). Naast hem staat iemand die verkleed is als lid van de racistische beweging Ku Klux Klan. Onduidelijk is wie van de twee de gouverneur is. De foto is online gezet door de conservatieve website Big League Politics.

Gouverneur Northam heeft met een video op Twitter excuses aangeboden voor de foto. Hij zegt dat die "duidelijk racistisch en aanstootgevend" is. Ook zegt hij in de video dat hij wil aanblijven als gouverneur. "Het afgelopen jaar heb ik mij ingezet voor een beter Virginia voor iedereen. Ik ben vastbesloten dat de rest van mijn termijn te blijven doen."

Het is onduidelijk of Northam kan aanblijven, want er is veel kritiek op de foto gekomen. Burgerrechtenbeweging NAACP heeft de gouverneur opgeroepen om af te treden. Ook verschillende senatoren en Democratische presidentskandidaten willen dat Northam zijn functie neerlegt.

Zwarte opvolger

Als hij vertrekt, wordt hij opgevolgd door de zwarte vice-gouverneur Justin Fairfax. Die heeft altijd gezegd dat hij nog steeds racisme waarneemt in zijn staat.

Onlangs stapte in Florida een topfunctionaris op nadat foto's waren opgedoken waarop te zien is dat hij zich jaren geleden had verkleed als een zwart slachtoffer van de verwoestende orkaan Katrina.

Correspondent Wouter Zwart noemt het opmerkelijk dat de foto nu pas naar buiten is gekomen en niet al tijdens de zwaarbevochten gouverneurscampagne van vorig jaar.

STER reclame