Bergingsschip Geosund bergt een overboord geslagen container van het schip MSC Zoe ANP

Veel containers die overboord sloegen van het schip MSC Zoe zijn kapotgegaan. Op sonarbeelden die zijn gemaakt van de Eemsgeul en de vaargeul boven Terschelling is te zien dat er veel losse objecten op de zeebodem liggen. Dat blijkt uit onderzoek van twee bergingsschepen die nu twee weken bezig zijn met opruimen.

Bij losse objecten gaat het bijvoorbeeld om stukken container, auto-onderdelen, schoenen en ander afval.

Volgens Rijkswaterstaat is het logisch dat veel containers kapot zijn gegaan. "De val van containers naar de zeebodem is vergelijkbaar met een val van de twaalfde verdieping van een flatgebouw."

Inmiddels is het grootste deel van de Eemsgeul en de geul boven Terschelling in kaart gebracht. Als de meeste spullen boven water zijn gehaald, worden de containers geborgen die nog intact zijn.

Zo zien sonarbeelden van verloren lading eruit

Sonarbeelden van verloren lading Koninklijke Marine

MSC Zoe verloor begin vorige maand bijna driehonderd containers. Een groot deel daarvan is inmiddels gelokaliseerd. Een deel van de vracht spoelde aan op de Waddeneilanden.

Garnalenvissers lieten weten ook last te hebben van de containers. Ze halen 'bijvangst' omhoog als matrassen, krukjes en speelgoedauto's. Enkele vissers hebben kapotte netten en vrezen voor een onwerkbare situatie.

STER reclame