Rudi Lubbers en zijn zoon Marco Rudi Lubbers

Voormalig topbokser Rudi Lubbers, van wie afgelopen week bekend werd hoe hij aan lager wal is geraakt, is in Bulgarije herenigd met zijn zoon Marco. "Een echt emotioneel weerzien, vertelde Marco mij net aan de telefoon", zegt Andere Tijden Sport-regisseur Bart Nijpels. "Ze hadden elkaar twee jaar niet gezien en Marco wist niet dat het zo slecht ging met zijn vader."

Vorige week zondag was Lubbers te zien in een aflevering van Andere Tijden Sport, geregisseerd door Nijpels. Daarin werd duidelijk hoe hij samen met zijn partner Ria en een horde zwerfhonden een teruggetrokken bestaan leeft in Bulgarije. Het stel woont in een busje, zonder gas, water, licht of sanitaire voorzieningen.

De uitzending maakte veel los. Bij het programma kwamen meer dan 1400 e-mails binnen en oud-wielrenner Rini Wagtmans zette een crowdfundingsactie op. Vrijdagavond was al meer dan 9000 euro opgehaald voor de oud-sportman.

De omstandigheden blijken nu nog veel erger. Het busje valt echt uit elkaar, er zit geen deur meer in. En Ria is ziek.

Bart Nijpels

Echte vervolgplannen waren er deze week nog niet, tot gisteren. De alarmbellen gingen af toen een Nederlandse man uit Bulgarije langs ging bij Lubbers. "De man ging eten en geld brengen. Daar zag hij dat het nog slechter met Lubbers ging. Rudi en zijn vrouw Ria waren in nood, er moest acuut hulp komen. Ria lag bewegingsloos achter in het busje."

Wagtmans en Nijpels namen contact op met Marco Lubbers, de zoon van. "Die zat vanochtend in het vliegtuig naar Sofia en is een uur geleden bij Rudi aangekomen."

Marco weet pas sinds de uitzending van de penibele situatie van zijn vader en Ria. "De omstandigheden blijken nu nog veel erger. Het busje valt echt uit elkaar, er zit geen deur meer in. En Ria is ziek." Ze is vanavond per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Het was nogal hectisch rond de bus. "Er zijn veel media, ook veel Bulgaarse media, daar aanwezig." Daarom is Lubbers nu tijdelijk ondergedoken.

'Verlost van drugsstempel'

Of Lubbers weer naar Nederland komt, is onduidelijk. Eerder gaf hij aan niet terug naar Nederland te willen omdat hij hier, naar eigen zeggen, wordt gezien als drugshandelaar. Lubbers werd in 1986 in Portugal veroordeeld wegens betrokkenheid bij de smokkel van ongeveer 350 kilo hasj, dit heeft hij altijd tegengesproken. "Marco probeert nu Rudi ervan te overtuigen dat hij wel verlost is van dat stempel", zegt Nijpels. "Dat kan hij ook wel zien aan alle mensen die hem willen helpen."

Een eventuele reis naar Nederland is nog niet aan de orde. Het belangrijkste is nu het weerzien van zoon en vader, zegt Nijpels. "Rudi is helemaal overdonderd. Het dringt nog niet helemaal door wat er allemaal aan de hand is. Maar dit is het begin van een oplossing. Het begin van een beter leven."

STER reclame