Cynthia Boll is de winnaar van de Zilveren Camera 2018, de belangrijkste prijs voor fotojournalisten. De jury vond haar serie Sinking Cities Jakarta "van uitzonderlijke kwaliteit". Boll kreeg de prijs in Hilversum uitgereikt door koning Willem-Alexander.

Voor de fotoserie reisde Boll meerdere malen naar Indonesië om daar de gevolgen van bodemdaling en klimaatverandering vast te leggen. Volgens Marcel Molle, voorzitter van De Zilveren Camera, tonen de beelden op een indrukwekkende wijze hoe groot de impact van klimaatverandering is.

Swipe hieronder door de winnende serie:

"De subtiele beelden van de vrouw in haar stoel, haar voeten in het wassende water; de koranschool met een verkleuring op de muur die laat zien hoe hoog het water kwam bij de vorige overstroming", oordeelt Molle. "Het is een serie die zowel fotografisch als journalistiek het afgelopen jaar het best vertegenwoordigt."

De Prijs voor Storytelling ging naar Anaïs López voor haar project De Migrant. Ernst Coppejans kreeg de Paul Peters Fotoprijs voor zijn portretten van slachtoffers van mensenhandel. Sportfoto van het Jaar won Vincent Riemersma met zijn foto Schaduwen.

Bekijk meer winnende foto's

Het is de zeventigste keer dat de Zilveren Camera wordt uitgereikt. Veel van de winnende foto's hebben door de jaren heen een iconische status gekregen. Maar welk verhaal zit er precies achter? Bekijk hieronder een selectie.

Let op: sommige beelden kunnen als heftig worden ervaren.

70 jaar Zilveren Camera

STER reclame