Johnny Lion met The Jumping Jewels in 1965 ANP

Zanger Johnny Lion van 'Sophietje' overleden

time icon Aangepast

Zanger Johnny Lion is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij was vooral bekend van het nummer Sophietje ("Zij dronk ranja met een rietje"), dat hij in 1965 uitbracht.

Hij begon zijn carrière in de Haagse gitaargroep The Jumping Jewels, die in 1961 een nummer 1-hit had met het nummer Wheels. In 1965 ging hij solo verder en kwam zijn doorbraak met Sophietje, een ode aan zijn toenmalige vriendin Sophie van Kleef. Het nummer was goed voor een gouden plaat.

Lion schreef het nummer niet zelf, de muziek was van de Zweedse zanger Thore Skogman en de songtekst werd geschreven door Gerrit den Braber. Aanvankelijk kwam Den Braber met een andere titel, weet radiopresentator Frits Spits. "Ik ben blij met Bolle Bertha. Toen zei Lion: je denkt toch niet dat ik dat ga zingen hè? Toen vroeg Den Braber hoe dat meisje eigenlijk heette waar hij mee omging, en toen heeft hij er Sophietje van gemaakt."

Sophie van Kleef was modeontwerpster en fotomodel en ze begon samen met Johnny een winkel in Amsterdam. Aanvankelijk was ze niet blij met de titel van het nummer, zegt Spits. "Ze vond het in eerste instantie verschrikkelijk, dat ze in een liedje was opgesloten. Maar toen ze zag dat het in de top 10 terechtkwam vond ze het toch wel leuk en heeft ze nog een plaatje gemaakt als antwoord en dat heette Johnny. Maar dat is geflopt."

Ook kwam Lion een jaar later in de hitlijsten met het nummer Tjingeling.

Daarna was het lange tijd stil, maar in 1988 haalde hij de tipparade met het nummer Alleen in Dallas. Later zou hij ook als acteur zijn debuut maken. Hij speelde in 1998 in de speelfilm Siberia en in 2003 had hij een rol in de film Van God Los.

Na zijn carrière in de spotlights werd hij journalist, voor het AD en Panorama, en was hij woordvoerder van het Russische staatscircus. Daarna was hij bestuurder bij SENA, de organisatie die rechten en vergoedingen van muziek regelt.

Het overlijden is bekendgemaakt door Rob de Nijs, die net als Johnny Lion in Circus Boltini optrad. Vorig jaar was de zanger nog aanwezig bij het jubileumconcert van De Nijs.

Johnny Lion was het pseudoniem van John van Leeuwarden. Hij was al lange tijd ziek.

Johnny Lion met zijn vriendin Sophie van Kleef in 1966, tijdens de uitreiking van de gouden plaat Nationaal Archief / Wikimedia Commons

STER Reclame