Augustus 2002: twaalf Feyenoorders in het shirt van Excelsior
NOS Voetbal

Excelsior blijft Feyenoord dankbaar: 'We zetten twintig stappen vooruit'

  • Martijn Visscher

  • Martijn Visscher

Twaalf Feyenoorders in een Excelsior-shirt, tijdens de fotopersdag van de Kralingers op een zomerdag in 2002. Zo'n beetje het toppunt van de toenmalige samenwerking tussen de Rotterdamse clubs.

Het net gepromoveerde Excelsior nam in de overlevingsstrijd de hulp van de grote broer uit Zuid dankbaar in ontvangst. Spelers als Brett Holman, Danny Buijs en Saïd Boutahar poseerden met een grote glimlach voor de opgetrommelde fotografen.

Vijf jaar eerder, in 1997, kreeg de samenwerking een officieel karakter. Toenmalig Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik zag wel wat in het plan, alsmede zijn bevriende Excelsior-clubsponsor Rob Albers. Beide clubs vonden elkaar vervolgens in rap tempo.

Salomon Kalou in 2004 tegen Fortuna Sittard. Op de achtergrond kijkt René van Dieren toe.

De inmiddels 74-jarige Simon Kelder maakte destijds de ontwikkelingen van dichtbij mee. Hij zegde zijn baan in de verzekeringswereld op om de vacature van algemeen directeur in te vullen.

"In plaats van één stap zetten we in korte tijd twintig stappen vooruit. We gingen van een club met semiprofs en vrijwilligers naar een organisatie met fullprofs en bezetting op kantoor. Voorheen kreeg je nog de hond aan de telefoon..."

Satellietclub Excelsior voer wel bij de steun van Feyenoord, maar aanvankelijk was er veel weerstand vanuit supportersgroepen. "We kregen veel kritiek te verduren. Feyenoord zou de dienst uitmaken, maar er zijn nooit spelers gekomen die we niet wilden hebben", beweert Kelder, al sinds 1962 betrokken bij Excelsior.

Simon Kelder wordt na de promotie in 2010 door Excelsior-spelers bejubeld

"Ik begreep de fans ook wel enigszins, al stonden ze wel hartstochtelijk te juichen toen we promoveerden. Alles is in het belang van de club gedaan. De samenwerking was noodzakelijk om in versneld tempo door te kunnen groeien. Kijk nou wat het ons allemaal heeft opgeleverd."

Binnen de lijnen konden de aanvankelijk sceptische volgers zich vergapen aan toekomstige topspelers als Jordy Clasie, Thomas Buffel en Salomon Kalou. Zij braken uiteindelijk door bij Feyenoord om vervolgens in het buitenland hun carrières te vervolgen.

"Vrijwel alle jongens die ervaring hebben opgedaan bij Excelsior hebben nog steeds een warm gevoel bij onze club", vertelt Kelder. "Ik ben daar best trots op en in het geval van bijvoorbeeld Clasie hebben we ook nog meegeprofiteerd van zijn transfer naar Southampton. Dat was fantastisch."

Jordy Clasie (Excelsior) tegen Karim El Ahmadi (Feyenoord)

In 2005 eindigde de formele samenwerking met Feyenoord, al zou het nog een extra tien jaar duren voordat de banden definitief werden verbroken. Kelder: "Het was niet meer zinvol. Excelsior kreeg steeds minder spelers aangeboden en we waren bovendien in staat om onze eigen broek op te houden."

Toch heeft Excelsior als satellietclub van Feyenoord goed geboerd. Daar is volgens Kelder iedereen het inmiddels wel over eens.

"Ik denk dat elk mens met een warm hart voor de club dankbaar moet zijn voor die periode, want destijds is de basis gelegd voor het Excelsior van nu. Zonder de hulp van Feyenoord was het beslist anders gelopen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl