Vadym (vooraan) bij de briefing op het politiebureau
NOS Nieuws

Boa's in Amsterdam willen wapen: 'Ik heb laatst nog schoppen gekregen'

  • Roel Pauw

    Verslaggever

  • Roel Pauw

    Verslaggever

Handhavers in Amsterdam voeren vandaag actie door geen bonnen uit te schrijven. Ze willen betere spullen om zichzelf te kunnen verdedigen tegen het toenemende geweld op straat: een wapenstok, pepperspray en een bodycam, net als de politie. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wil daar nog niet aan en ook bij burgemeester Femke Halsema krijgen ze vooralsnog nul op het rekest.

"Vaak kijken mensen eerst naar mijn koppelriem om te zien wat ik bij me heb", zegt handhaver Vadym. "Als ze dan alleen maar een portofoon en handboeien zien, denken ze dat ze wel wat kunnen maken."

Vaak te maken met geweld

Uit een recente enquête blijkt dat een derde van alle handhavers dagelijks te maken heeft met geweld: vaak verbaal, maar ook fysiek. "Laatst heb ik zelf nog een paar schoppen gekregen, maar het kan nog veel erger. Met kerst zijn twee van mijn collega's het ziekenhuis in geslagen", zegt Vadym.

Handhavers zijn boa's, buitengewone opsporingsambtenaren, een beroepsgroep waartoe ook boswachters, conducteurs en parkeercontroleurs behoren. Vaak raken ze verzeild in dezelfde risicovolle situaties als hun collega's van de politie, maar hun uitrusting schiet dan tekort, vinden ze.

Mensen zien ons vaak als afgekeurde politieagenten met een melkertbaan.

Vadym

Volgens Ruud Kuin van de Nederlandse Boa Bond is dat probleem ontstaan sinds de invoering van de landelijke politie. Burgemeesters hebben tegenwoordig minder te zeggen over de inzet van de politie en schakelen daarom voor de ordehandhaving op allerlei plekken boa's in, zonder ze de spullen mee te geven die ze nodig hebben.

Als de boel uit de hand dreigt te lopen, moeten ze versterking inroepen van de politie. "Die hoort er dan binnen vijf minuten te zijn", zegt Vadym. "En hier in het centrum van Amsterdam, lukt dat meestal ook wel, maar toch zijn vijf minuten heel erg lang als je niks hebt om een stel agressieve lui op afstand te houden. Bovendien gebeurt het ook wel eens dat ze je portofoon afpakken. Dan ben je echt machteloos."

Imagoprobleem

De zwakke positie van handhavers heeft niet alleen te maken met hun uitrusting. Ze worstelen ook nog steeds met een imagoprobleem. "Ze zien ons vaak als afgekeurde politieagenten met een melkertbaan, maar wij hebben een driejarige opleiding gehad die vergelijkbaar is met wat je moet doen om surveillance-agent te worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl