Bestuursvoorzitter Alan Jope van Unilever
NOS NieuwsAangepast

Nieuwe Unilever-topman: groei is nu belangrijkste prioriteit

Niet duurzaamheid, maar omzetgroei is voortaan de belangrijkste prioriteit binnen levensmiddelenconcern Unilever. "Van alle indicatoren is groei de allerbelangrijkste", zegt de nieuwe topman Alan Jope tegen de NOS. Hij vertelt ook dat een besluit over de hoofdkantoren in Rotterdam en Londen niet snel zal worden genomen.

Voedings- en verzorgingsconcern Unilever heeft een sterk maar ook een bewogen jaar achter de rug. Het bedrijf boekte een omzet van 51 miljard euro, vijf procent minder dan in 2017. Dat kwam deels door de verkoop van de margarine-divisie. De nettowinst explodeerde echter naar 9,8 miljard euro, een stijging van meer dan 50 procent.

De vorige topman, Paul Polman, kondigde na tien jaar zijn vertrek aan. Zijn beleid was voor een groot deel gericht op duurzaamheid. Een van zijn doelen was het halveren van de eigen CO2-emissies.

Draai aan geven

Jope wil dus vooral op groei inzetten, maar duurzaamheid blijft een aandachtspunt, belooft hij. "We hebben een geschiedenis van 130 jaar waarin we zaken op de juiste manier gedaan hebben, hebben bijgedragen aan het milieu en de samenleving. Ik kan u verzekeren dat we die traditie voort willen zetten."

"Ik wil er wel een draai aan geven. Ik wil dat duurzaamheid meer terugkomt in onze merken en in onze advertenties. Maar groei is het allerbelangrijkst."

Die omzetgroei afgelopen jaar viel beleggers wat tegen. In Europa leidde de lange warme zomer weliswaar tot een piek in de ijsverkopen, maar in Latijns-Amerika zorgden de hyperinflatie in Argentinië en de sociale onrust in Brazilië voor minder omzet. Bij opening van de beurs stond het aandeel Unilever dan ook 3 procent lager.

Rotterdam

Het afgelopen jaren is er veel gebeurd bij Unilever. Onder druk van ontevreden aandeelhouders werd de divisie Spreads (margarine, boters en broodsmeersels) verkocht. Spreads was een van de oude pijlers van Unilever.

De ombouw van het Brits-Nederlandse bedrijf naar een Nederlandse onderneming met het hoofdkantoor in Rotterdam ging niet door. Dat was onder meer het gevolg van de discussie in Nederland over afschaffing van de dividendbelasting en het verzet van Britse aandeelhouders van het bedrijf aan Nederland.

Ik hou van Rotterdam, heb er de afgelopen jaren vaker gewerkt.

Unilever-topman Alan Jope

Unilever heeft eerder gezegd nog altijd af te willen van de twee hoofdkantoren, maar waar dan het enige echte hoofdkantoor komt, wordt voorlopig niet besloten, zegt de nieuwe topman Jope. "Het staat op de agenda, laat ik het zo zeggen. Het is belangrijk, maar het heeft geen prioriteit."

Een van de eerste daden als topman was het bezoek aan de Nederlandse vestiging in Rotterdam. "Ik hou van Rotterdam, heb er de afgelopen jaren vaker gewerkt. Ik vind het ook leuk dat er een gezonde voetbalrivaliteit is met Amsterdam. Dat doet mij denken aan thuis", zegt Jope, verwijzend naar de rivaliteit in Schotland tussen Celtic en Rangers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl