Door sneeuwval zijn de wegen rondom Leeuwarden glad Camjo media

Op veel plaatsen in Nederland is het glad op de weg door sneeuw en bevriezing. Dat heeft in de ochtendspits tot ongelukken geleid. Toch is de spits "niet ontspoord", meldt Rijkswaterstaat.

Voor het hele land geldt in de ochtend nog code geel vanwege de gladheid. Tussen gisteravond 19.00 uur en vanochtend 08.00 uur strooide Rijkswaterstaat ruim 5,2 miljoen kilo zout op de wegen.

Gisteravond trokken sneeuwbuien over, waardoor er in delen van het land sneeuw ligt. Wel zijn er grote verschillen: in Zuid-Limburg ligt zo'n 9 centimeter, in Utrecht 2 tot 4 centimeter. Ook regionaal zijn de verschillen soms groot. Zo viel er volgens Weerplaza in Emmen zo'n 7 centimeter sneeuw, terwijl er in Assen bijna niets ligt.

"Het is verraderlijk", zegt een woordvoerder van de ANWB. "De regen en sneeuw van gisteravond zijn opgevroren. Hier en daar is het spiegelglad. Daarnaast komt in Zeeland en Noord-Brabant dichte mist voor."

Ongelukken

De ANWB meldde in de ochtendspits in de regio Den Haag meerdere ongelukken door de gladheid, waardoor er flinke files stonden op de A4, A12 en A13. Op de A2 bij Maastricht was de spitsstrook dicht vanwege de gladheid, waardoor het daar drukker was dan normaal.

De sneeuwval begon gisternacht in Zeeland en trok heel langzaam over het land. Pas tegen de avond ging het ook in het noorden sneeuwen. De regionale verschillen worden verklaard doordat de sneeuwzone vrij smal was, zegt Weerplaza.

In de loop van vanochtend trekken er in het noorden nog sneeuwbuien over. Daarna breekt de zon door en komt de temperatuur uit boven het vriespunt. Aan het einde van de ochtend verdwijnt de gladheid. Komende nacht kan het opnieuw gaan sneeuwen en regenen.

STER reclame