NOS NieuwsAangepast

'Mannen misbruikten jarenlang kinderen op Duitse camping'

In Duitsland is een misbruikschandaal aan het licht gekomen. Drie mannen hebben over een langere periode kinderen van tussen de 4 en 13 jaar misbruikt. Volgens de omroep WDR gaat het om zeker twintig kinderen en vond het misbruik plaats op een camping in Lügde, een plaats zo'n 50 kilometer ten oosten van de stad Bielefeld. De verdachten zijn vorig jaar al opgepakt.

De politie spreekt van "zwaar seksueel misbruik". Meer informatie geeft de politie morgen pas, op een persconferentie. Waarom die informatie pas dan naar buiten wordt gebracht, is niet duidelijk.

Volgens de WDR kregen politie en jeugdzorg een van de daders in het vizier nadat de moeder van een van de slachtoffers in 2016 aangifte tegen hem had gedaan. Uit het onderzoek dat daarop volgde, concludeerden de autoriteiten dat er geen gevaar was. Waarom de politie hem en twee anderen twee jaar later alsnog heeft opgepakt, is onduidelijk.

De WDR meldt dat ook onderzocht wordt of er buitenlandse kinderen het slachtoffer zijn van het misbruik. Op de bewuste camping Eichwald komen onder anderen vakantiegangers uit Nederland. De Duitse politie zegt nu geen aanwijzingen te hebben dat er Nederlandse slachtoffers zijn.

Nooit verwacht

Volgens de Duitse omroep is een 8-jarig pleegkind van een van de verdachten waarschijnlijk ook slachtoffer. Het meisje woonde sinds 2016 bij hem op de camping. Er zouden al eerder verdenkingen zijn geweest van misbruik, maar de politie en de jeugdzorg konden daarvoor geen bewijs vinden.

De eigenaar van camping Eichwald bevestigt tegenover de NOS dat een van de verdachten ongeveer twee jaar met een meisje op de camping heeft gewoond. Hij is verbaasd over de gebeurtenissen en kent deze verdachte goed: "Hij woonde al ongeveer dertig jaar hier op de camping en daarom ken ik hem natuurlijk. We hadden echt nooit verwacht dat hij zoiets zou kunnen doen. Hij was aardig, vriendelijk en sociaal. Het heeft ons echt geschokt, toen hij eind vorig jaar werd opgepakt."

Over de andere twee verdachten kan de campingeigenaar niets zeggen. Hij bevestigt dat er ook veel Nederlandse gasten naar zijn camping komen: "We hebben zo'n dertig gasten uit Nederland met een vaste staanplaats. In de zomer ook wat gezinnen, maar het grootste deel van de camping bestaat uit vaste gasten." Veel bezorgde telefoontjes heeft hij nog niet gehad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl