ANP
NOS Nieuws

Hier zijn ze: de figuranten van de Nachtwacht 2.0.

De Amsterdamse fotograaf die een replica wil maken van de Nachtwacht heeft voor alle afgebeelde figuren een dubbelganger gevonden. Julius Rooymans wil het wereldberoemde groepsportret van Rembrandt uit de 17e eeuw namaken.

Half december had hij van veertien geportretteerden lookalikes. Hij zocht er toen nog zes, onder wie het meisje dat in het midden in het licht staat. Die is inmiddels gevonden: Lizzy-Ann van 8 uit Amsterdam poseert straks als 'het meisje van de Nachtwacht'.

Rijksmuseum
Privéfoto
Lizzy-Ann poseert als 'het meisje van de Nachtwacht'

Op de oproep kwamen in twee dagen meer dan 500 aanmeldingen. Producent Jessica Karelsen van het project - waaraan ook modeontwerper Hans Ubbink meedoet- vertelt: "Daar zaten foto's bij van mensen die echt leken. Maar bij sommigen dacht ik: heb je wel goed in de spiegel gekeken?"

Sommige figuranten werden door het team zelf benaderd. "We hebben mensen op straat aangesproken, in de sportschool en in een café. Op Oudejaarsavond waren Julius en ik op een bruiloft en zeiden tegen elkaar: daar staat Frans Banninck Cocq."

Hij is de kapitein met het zwarte pak en de witte kraag in het midden. "Lizzy-Ann was bijvangst. Zij stond op een foto die een man instuurde die figurant nummer 2 werd. Hij was een vriend van haar vader."

Rijksmuseum
Musketier
Privéfoto
Figurant Nachtwacht
Rijksmuseum
Sergeant Nachtwacht
Privéfoto
Figurant Nachtwacht
Rijksmuseum
Musketier Nachtwacht
Privéfoto
Figurant Nachtwacht

Zaterdag komt de hele cast bij elkaar. Dan worden de maten voor kleding, sieraden, hoeden en helmen opgenomen. De pakken worden gemaakt in studio's in Praag en Londen, waar doorgaans kostuums voor grote films gemaakt worden.

Op die dag komt ook de grimeur langs voor het aanmeten van snorren, baarden en pruiken. "Het project wordt groter en groter en duurder en duurder", vertelt Karelsen. "We laten bijna alles maken."

De fotoshoot is gepland voor half april. Er is nog één hobbel: Rooymans wil ook een foto maken van 'Rembrandt' die de groep aan het schilderen is. Maar voor de schilder heeft hij nog geen dubbelganger, en ook niet voor Rembrandts vrouw Saskia van Uylenburgh.

Rijksmuseum
Rembrandt
Rijksmuseum
Saskia van Uylenburgh, de vrouw van Rembrandt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl