Betoging in Lahore tegen de vrijlating van Asia Bibi EPA

Het Pakistaanse hooggerechtshof handhaaft de vrijspraak van Asia Bibi. De christelijke vrouw, die acht jaar in de dodencel zat vanwege een veroordeling voor godslastering, mag Pakistan verlaten, nu ook het hooggerechtshof een herzieningsverzoek van haar vrijspraak heeft afgewezen.

Bibi werd in 2009 opgepakt. Moslimvrouwen vonden dat zij als christen drinkwater had verontreinigd door uit dezelfde kom te drinken als zij. In de ruzie die daarop volgde zou Bibi de profeet Mohammed hebben beledigd. Het voorval leidde tot de eerste terdoodveroordeling van een vrouw in de recente geschiedenis van Pakistan.

Het hooggerechtshof heeft de bezwaren tegen de vrijspraak van Bibi verworpen, tot vreugde van haar advocaat:

Hooggerechtshof Pakistan handhaaft vrijspraak Asia Bibi

Radicale moslims protesteerden hevig tegen Bibi's vrijspraak in oktober. Vanwege doodsbedreigingen verbleef ze op een geheime locatie. Duizenden gingen de straat op, opgehitst door de radicaal-islamitische partij Tehreek-e-Labbaik (TLP). Van de betogers, die onder meer vernielingen aanrichtten, zijn er volgens de overheid 3000 opgepakt, onder wie TLP-leider Khadim Hussain Rizvi. Ook vandaag staan er extra politiemachten klaar vanwege mogelijke oproer.

Hoewel Bibi al was vrijgesproken was deze uitspraak voor haar van essentieel belang, zegt correspondent Aletta André. Ze mocht ondanks de ernstige bedreigingen het land nog niet uit.

Dat ze nu gaat vertrekken is nog niet bevestigd. "Maar ze heeft geen andere keus, als ze met haar gezin in vrijheid wil leven. Ze heeft veel tegenstanders die bestrijden dat ze onschuldig is, en haar nog steeds dood willen."

Toekomst

Bibi vertrekt hoogstwaarschijnlijk naar Canada, zegt Jan Dirk Nifterik van de Stichting Hulp Vervolgde Christenen, die Bibi en haar advocaat begeleidde. "Diverse ingewijden zeggen dat haar dochters daar nu verblijven. Logisch is dat Bibi en haar man volgen. Canada heeft gezegd daar welwillend tegenover te staan, en het land heeft een verleden met het opnemen van veroordeelden van blasfemie."

Een toekomst opbouwen zal niet makkelijk zijn voor het echtpaar, zegt Nifterik. "Het is een straatarm landarbeidersgezin. Bibi is analfabeet en heeft niets van de wereld gezien." Haar dochters hebben met hulp van Nifteriks stichting wel een opleiding gevolgd.

Nederland

Bibi's advocaat, Saif-ul-Malook, is ook met de dood bedreigd. Hij vluchtte in november naar Nederland, waar hij was ondergedoken. Afgelopen weekend keerde hij terug naar Pakistan om Bibi bij te staan bij de beoordeling van het herzieningsverzoek van haar vrijspraak. Volgens de stichting HVC, die hem begeleidt, loopt Malook nog steeds groot gevaar in Pakistan. Of hij in Pakistan blijft, weet Nifterik nog niet.

STER reclame