President Trump gisteravond in Washington EPA

Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft president Trump uitgenodigd om op dinsdag 5 februari zijn 'State of the Union' te houden. Die stond gepland voor vandaag, maar Pelosi stelde de toespraak uit vanwege de 'shutdown', de sluiting van een deel van de overheidsdiensten.

De State of the Union is het jaarlijkse overzicht van de president van de stand van zaken in het land en zijn plannen voor het komende jaar. Het is gebruikelijk dat hij dat presenteert in een rede tot het Congres, al is het ook wel voorgekomen dat presidenten de volksvertegenwoordigers een brief schreven.

Het is voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis dat de State of the Union is uitgesteld. Vrijdag sloot Trump een akkoord met de Democraten over tijdelijke heropening van de overheid. Daarna begonnen de gesprekken om de State of the Union opnieuw in te plannen.

De president heeft de uitnodiging van Pelosi aanvaard. "We hebben een geweldig verhaal te vertellen en ook geweldige doelen te bereiken", schrijft hij haar.

De voorbereidingen voor de toespraak nemen veel tijd in beslag. Vooral de veiligheidsmaatregelen zijn enorm. Als Trump zijn 'troonrede' uitspreekt, zijn ook de vicepresident, het Congres en het Hooggerechtshof in het Capitool, net als militaire leiders en diplomaten. Om die allemaal te beveiligen zijn duizenden extra mensen op de been.

De shutdown is opgeschort tot 15 februari. Trump en de Democraten zijn het niet eens over de besteding van de overheidsfinanciën. Trump wil 5,7 miljard dollar uitgeven aan de bouw van een muur tussen Mexico en de VS, maar de Democraten willen dat bedrag niet vrijmaken.

Dat leidde tot een vijf weken durende sluiting van overheidsinstanties, waardoor zo'n 800.000 ambtenaren zonder inkomsten kwamen te zitten. Vrijdag tekende de president een speciale noodwet waardoor hun salaris alsnog kon worden uitbetaald.

STER reclame