Julian Alaphilippe AFP

Julian Alaphilippe heeft de tweede rit in de Ronde van San Juan gewonnen. De Fransman van Deceuninck-QuickStep kwam met geringe voorsprong alleen aan in Lago Punta Negra.

Zijn voormalige ploeggenoot Fernando Gaviria (UAE Emirates) behield de leiderstrui.

De etappe was vanwege voorspelde hitte - de temperatuur in Argentinië kwam boven de 40 graden uit - ingekort tot 130 kilometer met drie in plaats van vier plaatselijke ronden.

Daardoor kregen de renners slechts drie keer de lastige klim naar de Punta Negra-dam (1 kilometer, gemiddelde stijging van 8,3 procent) voor de kiezen.

Nadat de Nieuw-Zeelander Hamish Schreurs (Israel Cycling Academy) op 9 kilometer van de meet als laatste van vier vluchters was ingerekend, greep Alaphilippe de klim op de flanken van de betonnen stuwdam aan voor een aanval.

Nairo Quintana (Movistar) en Tiesj Benoot (Lotto) konden mee, maar op de tweede Franse versnelling bleven ze het antwoord schuldig.

Armen in de lucht

Het verschil met het uitgedunde peloton met nog een flink aantal sprinters bleef beperkt en dus zetten de teams van de sprinters nog alles op alles om de bergkoning van de afgelopen Tour de France te achterhalen.

Mede dankzij het ontregelende werk van Remco Evenepoel kwamen de sprinters een fractie te laat om roet in Alaphilippes eten te gooien. Dat was vooral zuur voor Gaviria's ploeggenoot Simone Consonni (UAE), die Peter Sagan klopte in de sprint.

Evenepoel, het net 19-jarige talent dat de Belgische wielerharten sneller laat kloppen, kwam in zijn tweede koersdag als prof juichend als 15de over de streep.

Voor Deceuninck is het, na twee sprintzeges van Elia Viviani in Australië, de derde zege in het nog prille seizoen. Vorig seizoen won de ploeg van Patrick Lefevere liefst 73 koersen.

STER reclame