'Kind moet naam van vader én moeder kunnen krijgen'

Moeten kinderen bij hun geboorte de achternaam van de vader én de moeder kunnen krijgen? Vandaag stemt de Tweede Kamer over een motie van D66 van die strekking. Nu is het zo dat ouders kunnen kiezen welke achternaam hun kind krijgt: of de naam van de vader, of die van de moeder. In de motie wordt voorgesteld dat ouders hun kind ook de achternamen van beiden kunnen geven.

"Ik vind het niet goed dat de regering beslist dat ik moet kiezen tussen of de naam van mijn vriend, of mijn eigen naam", vertelt Laura Kraak, initiatiefnemer van de petitie die tot de motie in de Tweede Kamer leidde. "Als je voor alle twee kunt kiezen, dan is het gelijkwaardiger."

De petitie van Kraak is inmiddels ondertekend met 10.000 handtekeningen. Die mensen vinden allemaal dat het een keuzemogelijkheid moet worden. "Niet dat iedereen ervoor kiest", zegt Kraak. "Dat hoeft ook van mij niet. Het moet een keuzeoptie zijn."

Kraak snapt niet dat als een kind van twee mensen komt, het maar naar één vernoemd kan worden:

'Waarom moet je één achternaam kiezen als een kind van twee mensen komt?'

Op dit moment krijgt minder dan 10 procent van de kinderen de naam van de moeder. "Daarom vind ik 10.000 handtekening best wel veel", zegt Kraak trots. "Langzaamaan zijn we aan het veranderen naar meer gelijkwaardigheid. Het is iets nieuws, het zit nog niet in onze traditie."

De Tweede Kamer stemt vandaag over de motie van het dubbele namenplan. D66 kwam met de motie, die vindt dat ouders zelf moeten kunnen kiezen en hoopt dat de regering met een wetswijziging komt. Verplicht willen ze het niet maken, maar ze willen ouders een extra keuze aanbieden.

De partij hoopt op steun van de SP (14 zetels), PvdA (9), GroenLinks (14), Partij voor de Dieren (5) en de eigen Kamerleden (19). Dan komen ze in totaal op 61 zetels en is er nog geen meerderheid. Daarom moet ook de VVD overgehaald worden. Die partij neemt vandaag in een fractievergadering een standpunt in.

Bij ons wordt het kop of munt, wij zijn er thuis nog niet uit.

Laura Kraak

In veel Europese landen is de optie van een dubbele achternaam er al, zoals in Frankrijk, België, Verenigd Koninkrijk en Spanje. "Wij zijn nu het slechtste jongetje van de klas, samen met Duitsland", zegt Kraak.

En wat als een kind met twee namen iemand ontmoet met twee namen? "Je kan niet met vier achternamen rondlopen, en dan acht en dan zestien." Daarom is wat Kraak betreft de oplossing dat iedereen maximaal twee achternamen kan krijgen. "Je kiest dan bijvoorbeeld één naam van de vader en van de moeder, of allebei van de moeder of allebei van de vader. Maar niet meer dan twee."

Ook al haalt de motie het vandaag in de Tweede Kamer, voor de wetswijziging er ligt en is doorgevoerd duurt het nog een tijd. Het is allemaal nog niet geregeld als Kraak, op dit moment zwanger, een kindje krijgt. "Dus bij ons wordt het kop of munt. Ik zie geen eerlijkere manier dan muntje gooien. Of loten", lacht ze. "Ik ga ervan uit dat dit gaat veranderen zodat we met terugwerkende kracht nog een dubbele achternaam aan ons kind kunnen geven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl