FIFA eist vrijlating Bahreinse voetballer in Thailand

time icon

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

FIFA eist vrijlating Bahreinse voetballer in Thailand

Wereldvoetbalbond FIFA eist dat de Bahreinse voetballer Hakeem Al-Araibi onmiddellijk wordt vrijgelaten uit de Thaise gevangenis. Al-Araibi werd in november op verzoek van Bahrein opgepakt in Thailand en zit sinds in een cel. Bahrein heeft om zijn uitlevering gevraagd.

Araibi vroeg in 2014 politiek asiel aan in Australië, waar hij met een vluchtelingenstatus voetbalt bij Pascoe Vale, een club in de tweede divisie. Hij werd opgepakt tijdens een vakantie aan Thailand. Bahrein heeft om zijn uitlevering gevraagd omdat hij wordt verdacht van het vernielen van een politiebureau in dat land, waarop tien jaar cel staat. Araibi zegt onschuldig te zijn.

De zaak zorgt vooral in Australië voor veel beroering. Craig Foster, voormalig aanvoerder van het Australisch elftal, voert actief campagne voor de vrijlating van Araibi en had maandag een ontmoeting met FIFA-secretaris-generaal Fatma Samoura in Zürich.

Craig Foster
@Craig_Foster
Really late, big day. We’re feeling much more optimistic after today, plenty of work ahead, but powerful step taken. Wanted to let u know that @FIFAcom acknowledged the strength and vital importance of your public campaign. If we get him out, you lot made it happen #SaveHakeem 🙏
5 maanden geleden

"We vinden allemaal dat dit een noodsituatie is die om stappen vraagt van alle betrokken partijen om Hakeem te beschermen", zei Foster. "We roepen Thailand opnieuw op om Hakeem onmiddellijk vrij te laten en zijn internationale mensenrechten te respecteren."

Araibi vreest dat hij zal worden gemarteld als hij aan Bahrein wordt uitgeleverd. "Hij is in 2012 al eens fysiek gemarteld en hij weet wat hem te wachten staat", zei Foster. "Daarom hebben de Australische voetballers zich zo sterk uitgesproken."

STER Reclame