Hulpactie voor 'nationaal sportdrama' Rudi Lubbers na Andere Tijden Sport

time icon

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Weldoener stelt huis beschikbaar aan Rudi Lubbers

Oud-wielrenner Rini Wagtmans gaat een hulpactie voor Rudi Lubbers coördineren. Voormalig topbokser Lubbers is aan lager wal geraakt, zoals zondagavond te zien was in Andere Tijden Sport. Die uitzending maakte veel los.

"De stroom aan reacties begon al tijdens de uitzending, we werden trending topic op Twitter, zoals dat zo mooi heet", aldus Bart Nijpels, die de aflevering regisseerde. "Mensen waren enorm geraakt door het zien van een oud-topsporter in beroerde omstandigheden."

Lubbers leidt een teruggetrokken bestaan in Bulgarije, waar hij met zijn partner Ria en een horde zwerfhonden in een onverwarmd busje leeft zonder gas, water, licht of sanitaire voorzieningen.

Nijpels: "Mensen riepen in groten getale op tot hulp en boden dat ook aan: op Twitter, per mail en ook via mijn persoonlijke Facebook-pagina. De strekking was overal hetzelfde: compassie en verontwaardiging."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Andere Tijden Sport: Rudi Lubbers en het gevecht van zijn leven

Aan Wagtmans, die begin jaren zeventig etappes won in onder meer de Tour de France en Vuelta, de schone taak al die hulp in goede banen te leiden. En Lubbers er - met behulp van anderen - bovenop te helpen, iets dat hij al eens eerder deed.

"In 2009 werd ik geattendeerd op de penibele situatie waarin Rudi zich bevond en heb ik hem aan een woning in België geholpen", aldus Wagtmans. "Maar dat is verkeerd gegaan omdat zijn partner niet accepteerde dat Rudi geholpen en uit de problemen was."

'Nationaal sportdrama'

Wagtmans: "Rudi woonde goed, had een fiets, een paspoort, financiën. Maar er zaten binnen de kortst mogelijke tijd weer twintig van die zwerfhonden binnen, die heel de buurt op stelten zetten. In Bulgarije heeft hij nu hetzelfde meegemaakt."

"Nadien is Rudi zijn eigen weg gegaan, met zijn partner Ria. En dat is eigenlijk op een drama uitgelopen. Ik vind dat een nationaal sportdrama. Je kunt een sportman van die allure niet laten verschrompelen in de woestenij van Bulgarije."

Mensen die hun bijdrage willen leveren kunnen mailen naar HelpRudiLubbers@gmail.com. Volgens een woordvoerder van de familie is Rudi Lubbers, in de huidige omstandigheden, het meest geholpen met een camper, caravan of woonunit voorzien van een kachel en sanitair.

Hoewel het eerder dus al eens misliep, denkt Wagtmans dat het ditmaal anders zal gaan. "Die partner is nu een klein beetje hulpbehoevend, die is tien jaar ouder. Dat zal niet meer de mevrouw zijn die ze vroeger was."

Om Lubbers bij te staan zal een 'petit comité' opgericht worden, zoals Wagtmans het noemt. "Die gaat coördineren wat Rudi in de toekomst nodig heeft: verzorging, de kans zijn tanden te laten nakijken, warmte 's nachts, zijn kinderen en kleinkinderen zien en iedere dag een paar keer voedsel. De basis, exact."

'Hij wil zich vrij voelen'

Een goede coördinatie van de hulp aan Lubbers is ook noodzakelijk, omdat niet alle ondersteuning wenselijk is. Zo wil de oud-bokser niet terug naar Nederland, omdat hij daar naar eigen zeggen wordt gezien als drugshandelaar.

Lubbers werd in 1986 in Portugal veroordeeld wegens betrokkenheid bij de smokkel van zo'n 350 kilo hasj, een aantijging die hij altijd heeft tegengesproken, maar die hem acht jaar van zijn leven heeft gekost.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Rudi Lubbers een monument in de Nederlandse bokshistorie'
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

"Ik zie hem ook niet snel in een huis wonen, hij wil zich vrij voelen", aldus regisseur Bart Nijpels. "Hij zit er nu belabberd bij, maar is wel vrij. Hij klaagt ook niet, houdt zijn hand niet op en ziet zichzelf niet als zielig. De laatste zin van de documentaire is niet voor niets: Ik heb Muhammad Ali overleefd, dan moet ik de winter ook overleven."

Nijpels: "Tegen een camper met verwarming zal hij geen nee zeggen, uiteraard. Maar hij is ook trots, we moeten hem niet bedelven onder liefdadigheid."

Al tijdens de uitzending brak op Twitter een stroom aan meelevende reacties los:

BeeEen
@Drommelts
Rudi Lubbers. De Rocky van de lage landen. Breng hem thuis en geef hem een huisje. #ruudlubbers #anderetijdensport
3 maanden geleden
PETER GELDERBLOM
@petergelderblom
Het kan toch niet serieus zijn dat #rudilubbers zegt ik weet niet of ik de winter overleef ??? #anderetijdensport #npo1 dan moeten wij hem toch helpen ? #helprudi
3 maanden geleden
Henk Havik
@HenkHavik
Idd er is toch wel een groot caravan merk die Rudi Lubbers een winterbestendige caravan kan geven 👊🏼Hoop reclame en sympathie van het Nederlandse volk verzekerd! https://t.co/nD6ac9SMO5
3 maanden geleden
Jan Huizinga
@janhuizinga
Andere tijden sport met Rudi Lubbers. Bijzondere sportgebeurtenis destijds maar wat een trieste situatie nu. Kan we daar met z'n allen niet iets aan doen onder regie van #anderetijdensport #crowdfunding
3 maanden geleden
Sanne Schelfaut
@SanneSchelfaut
Prachtige aflevering #anderetijdensport over Rudi Lubbers. Je zou voor hem zo een inzamelingsactie beginnen.#helprudidewinterdoor
3 maanden geleden

STER Reclame