Jurrie Koolhof ANP

Voormalig international Jurrie Koolhof is op 59-jarige leeftijd overleden. De oud-spits van onder meer PSV was al enige tijd ziek. Hij speelde vijf wedstrijden voor het Nederlands elftal.

Koolhof beleefde zijn succesvolste jaren uit zijn carrière in Eindhoven, waar hij in vijf seizoenen tot 69 goals in 106 wedstrijden kwam. Hij werd in zijn eerste twee seizoenen clubtopscorer van PSV met 22 en 23 doelpunten, een eer die hij overigens beide jaargangen moest delen met de Noor Hallvar Thoresen.

Modder

Hoewel hij zich onderscheidde als koele kikker voor het vijandelijke doel, staat bij menigeen vooral 'de treffer die Koolhof níét maakte' nog helder voor de geest. Op 5 februari 1983 vierde de PSV-spits tegen Helmond Sport al uitbundig een doelpunt, zonder zijn inzet na te kijken. De bal smoorde echter in de modder, vlak voor de doellijn...

Koolhof was in zijn loopbaan als profvoetballer ook actief voor Veendam, Vitesse, FC Groningen en De Graafschap. Hij was daarna werkzaam als trainer bij De Graafschap, FC Dordrecht, AGOVV, MVV en SC Cambuur.

De in het Groningse Beerta geboren Koolhof heeft twee zoons die op profniveau actief zijn in de sport: Helmond Sport-aanvaller Dean van 24 jaar en tennisser Wesley van 29 jaar.

STER reclame