De Sea-Watch 3 Sea-Watch

Een eerste onderzoek van het Italiaanse Openbaar Ministerie naar de kapitein van het 'vluchtelingenschip' Sea-Watch 3 heeft geen verdenking van strafbare feiten opgeleverd. Inbeslagname van het schip is daarmee voorlopig van de baan.

Het schip met 47 migranten ligt sinds vrijdag voor de kust van Sicilië. Het vaart onder Nederlandse vlag, maar is eigendom van de Duitse hulporganisatie Sea-Watch, die migranten op zee oppikt en naar Europa brengt.

Negeren bevel

De Sea-Watch 3 nam de migranten op 19 januari voor de kust van Libië aan boord. Omdat er slecht weer op komst was, stelde de Nederlandse kustwacht de kapitein voor om een haven in Tunesië op te zoeken. Sea-Watch zegt dat onduidelijk bleef of het schip in Tunesië wel welkom was. Het week daarom uit naar Italiaanse territoriale wateren bij Sicilië.

De Italiaanse vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Salvini beschuldigde de kapitein van het niet opvolgen van een bevel van de Nederlandse kustwacht. Een eerste onderzoek van het OM heeft daarvoor geen bewijs opgeleverd. "De kapitein heeft geen misdrijf begaan. Hij koos een route die hem veiliger leek", zegt de betrokken officier van justitie in la Repubblica.

Veilige haven

Italië is niet van plan om de 47 migranten die aan boord zijn op te nemen. Ook Nederland heeft al gezegd dat niet te zullen doen, omdat Nederland als vlaggenstaat niet verplicht zegt te zijn een veilige haven voor de Sea-Watch 3 te regelen. Dat is aan de kapitein.

Eerdere berichten waarin wordt beweerd dat Italië de Nederlandse ambassadeur hierover op het matje zou hebben geroepen, zijn niet waar, zegt correspondent Mustafa Marghadi.

Eind vorig jaar lag de Sea-Watch 3 ook al drie weken op zee met migranten aan boord. Uiteindelijk mochten zij aan land gaan in Malta en werden ze verdeeld over acht EU-landen. Nederland nam toen zes migranten op, maar volgens staatssecretaris Harbers was dat wel de laatste keer.

STER reclame