Tientallen dode zeekoeten aangespoeld op de Waddeneilanden
Op de Waddeneilanden zijn de afgelopen weken tientallen dode en verzwakte zeekoeten aangespoeld. Alleen al bij de vogelopvang op Terschelling kwamen er zo'n vijftig binnen. "Je ziet ze in je handen doodgaan", zegt Monique Reinders van de opvang tegen Omrop Fryslân.
Bij de Fûgelhelling in het Friese Ureterp vangen ze normaal maar één of twee zeekoeten op, maar nu zijn dat er veel meer:
De zeekoeten leven op zee en worden normaal gesproken niet gezien op de eilanden. Ze komen alleen aan land om te paren en te broeden. De dieren die nu overal gevonden worden, mankeren allemaal iets, zegt Reinders. "Ze zijn heel erg mager en je merkt dat ze niet lekker zijn. Ze zijn veel te mak."
Of er een link is met de honderden containers die begin dit jaar van een containerschip in de Waddenzee vielen, durft Reinders niet te zeggen. "Er drijft hier zat zooi rond, maar of dat een direct verband heeft met deze zieke vogels, dat weet ik niet."
Een aantal vogels is inmiddels opgestuurd naar verschillende onderzoeksinstituten in het land. Dat is gebruikelijk als er dode dieren gevonden worden.
Een van de onderzoekers die ernaar gaan kijken, is Mardik Leopold van Wageningen Marine Research. Hij vindt het begrijpelijk dat er meteen gedacht wordt aan een verband met de containers. "Die zijn boven Ameland en Terschelling verloren en met name bij die twee eilanden spoelen nu vogels aan."
Toch is het volgens hem niet gezegd of die twee zaken met elkaar te maken hebben. "Er is een geografisch verband. Of dat ook een oorzakelijk verband is, moeten we nog onderzoeken." Hij sluit een natuurlijke doodsoorzaak nog niet uit. "Dode vogels zien we elke winter. Als de zee te ruig is, gaan de zwakke broeders dood."