Schade aan het pand dat na de gasexplosie is ingestort
NOS NieuwsAangepast

Oorlogsgebied, grimmig en slechte film; ooggetuigen over explosie in Den Haag

Het is een ravage in de Jan van der Heijdenstraat in Den Haag. Het interieur van de drie woningen die gistermiddag deels zijn ingestort door een gasexplosie is volledig blootgesteld aan de omgeving. De voorgevel van het pand ligt aan diggelen.

In de afgelopen uren zijn vier gewonden uit het pand gehaald. In totaal zijn bij de explosie tien personen gewond geraakt. Negen mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht. Een persoon lag lang onder het puin. Hij werd daar zojuist pas onder vandaan gehaald.

Die 28-jarige man is de neef van Wiekash Ramgolam. Hij vertelde eerder vanavond over de toestand van zijn neef:

'Ik heb er alle vertrouwen in dat het goedkomt'

Van het pand is weinig meer over. Een bank staat nog met een paar poten op de totaal verwoeste verdieping, twee andere poten bungelen in de lucht. Een wit gordijn wappert driehoog in de lucht. Het raam waar het voor hing ligt op de straat. De portiektrap is weggeslagen.

Leonie Gerritsen woont in de straat waar de explosie plaatsvond. Ze was thuis toen het pand explodeerde. "Het leek alsof in de verte een glascontainer werd geleegd. Ik registreerde het absoluut niet als een explosie", vertelt ze. Pas toen de hulpdiensten arriveerden, besloot ze buiten te kijken. "Vanuit alle huizen stroomden mensen naar buiten, ramen gingen open. Het was echt heel grimmig."

"Het lijkt wel een oorlogsgebied", zegt een omstander.

Omstanders werden al gauw op afstand gehouden door de politie. "In de verte zag ik wel hoogwerkers. Ambulances en brandweerwagens reden lange tijd met loeiende sirenes door de straat. De hele straat stond propvol met hulpdiensten."

Harry Andriessen zat met zijn vrouw bij de buren wijn te drinken toen de explosie plaatsvond: "We zaten te trillen op de bank, het was gigantisch."

Buiten zagen ze de ravage, en zag hij dat het raam van zijn eigen huis ook is gesprongen:

'We zaten echt te trillen op de bank'

Zangeres Samantha Steenwijk was ook getuige van de explosie, deelt ze op haar Instagramaccount. Ze zat na een optreden 'een bakkie te doen' bij haar ouders toen de ramen eruit trilden, vertelt ze in een video. "Het lijkt wel een slechte film."

Ook anderen delen hun ervaring op sociale media. "Ik voelde mijn huis trillen", zegt iemand die twee straten verderop woont. Beveiligingscamera's van zo'n 80 meter van de explosie trilden flink. Beelden daarvan deelt een verkeersregelaar op Twitter:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl