NOS Schaatsen Aangepast

Otterspeer verovert Nederlandse sprinttitel en ticket voor WK

Hein Otterspeer is Nederlands sprintkampioen geworden. De 30-jarige schaatser won op de KPN NK sprint in Heerenveen zowel de eerste als de tweede 1.000 meter en verdiende met de titel ook het laatste ticket voor de WK sprint.

Otterspeer, in 2015 voor het eerst nationaal sprintkampioen, leidde na de eerste dag dankzij een fenomenale 1.000 meter. Hij passeerde in het klassement zijn grootste concurrent en kampioen van vorig jaar Dai Dai Ntab.

Op zondag werd Otterspeer derde op de tweede 500 meter, achter Ntab en een razendsnelle Michel Mulder. Op de 1.000 meter had hij echter niets meer te duchten van Ntab en reed hij naar de snelste tijd: 1.08,22.

Moeilijk seizoen

Otterspeer kende een moeilijk seizoen met een langslepende rugblessure. "Dit is het begin van een nieuw hoofdstuk", aldus de nieuwe Nederlands kampioen. "Het gaat nu zo goed, ik ben blij dat ik dit toernooi zo kan afsluiten. Het is echt te gek!"

Otterspeer bleef Ntab in het klassement 0,82 seconden voor. Het brons was voor Lennart Velema, de eerste podiumplaats in zijn carrière.

WK sprint

Otterspeer mag zich dankzij zijn titel op 23 en 24 februari melden op de wereldkampioenschappen sprint in Heerenveen. De twee andere tickets waren al in bezit van Europees kampioen Kai Verbij en Kjeld Nuis, die van de KNSB een startbewijs kreeg toegewezen.

"Het was een enorme teleurstelling geweest als het niet was gelukt", aldus Otterspeer. "Nu gaat het seizoen eigenlijk pas beginnen, ik ben blij dat ik met deze basis verder kan. WK-zilver en -brons heb ik al, maar nog geen goud. Met deze tijden kan ik wel in de buurt komen."

Algemeen klassement KPN NK sprint mannen

STER reclame