Hulpdiensten aan het werk bij het deels ingestorte pand in Den Haag
NOS NieuwsAangepast

Pand ingestort in Den Haag: negen gewonden, een persoon nog onder puin

In Den Haag is een pand van drie verdiepingen deels ingestort door een ontploffing. Een gasexplosie kort na 16.00 uur veroorzaakte de instorting.

Drie gewonden zijn onder het puin vandaan gehaald in het woonblok aan de Jan van der Heijdenstraat, in de wijk Laakkwartier. In totaal zijn bij de explosie negen personen gewond geraakt. Zeven zijn afgevoerd naar ziekenhuizen. Het is onduidelijk hoe zij eraan toe zijn.

Er ligt nog zeker een persoon onder het puin. Het gaat om een 28-jarige man die op de begane grond woont, en vastzit in de kruipruimte van de woning. De brandweer heeft contact met hem. De reddingsoperatie wordt bemoeilijkt doordat de getroffen panden zwaar beschadigd - en dus instabiel - zijn.

Een eerste poging om de man te redden, is mislukt. Bij de tweede poging wordt een graafmachine gebruikt, waarmee het puin zal worden weggehaald.

Bekijk hoe eerder vandaag hulpdiensten mensen onder het puin vandaan haalden:

Mensen onder puin vandaan gehaald

De brandweer zegt vooralsnog geen signalen te hebben dat er nog meer mensen onder het puin liggen. Het pand zal nog een keer helemaal worden doorzocht met reddingshonden als de man is gered.

Twintig nabijgelegen woningen zijn ontruimd. De bewoners zijn ondergebracht in hotels in de buurt. Morgen wordt gekeken of zij terug kunnen. De gas- en stroomtoevoer van dertig panden is afgesloten.

Agenten bewaken komende nacht de getroffen woningen. Panden met glasschade worden afgedicht of gerepareerd.

Dit zijn beelden van de ravage kort na de instorting van het pand:

Beelden van het ingestorte pand in Den Haag

Burgemeester van Den Haag Pauline Krikke benadrukte in haar eerste reactie dat de impact van de klap "enorm" was. Vanavond bezocht ze het woningblok.

Daar zag ze hoe de gevel van het complete pand was weggeblazen door de explosie.

  • NOS
  • Regio 15
  • Regio 15
  • Regio 15
  • Regio 15
  • Regio 15
  • NOS | Roel Bolsius

Buurtbewoners reageerden kort na de explosie geschokt op sociale media. "Het huis aan de overkant is net ontploft. Wat gebeurt er?", twitterde Rakesh Poeran.

Verslaggever Jeroen de Jager zag na aankomst bij het pand een enorme ravage: "Het glas ligt tot aan de overkant van de straat. Verkeerspalen zijn ontwricht. In de dakrand zit een golfbeweging en je kijkt zo bij de huizen naar binnen".

Een buurtbewoner die anoniem wil blijven, zei dat er in het pand al een paar dagen een gaslucht werd geroken. Daar is melding van gemaakt, maar daar was niets mee gedaan, aldus de buurtbewoner.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl