Arber Zeneli tijdens zijn laatste duel voor sc Heerenveen in de Johan Cruijff Arena tegen Ajax
NOS Voetbal

Heerenveen raakt smaakmaker Zeneli kwijt aan Stade Reims

sc Heerenveen moet het in de tweede seizoenshelft doen zonder Arber Zeneli. De Kosovaars international heeft een contract voor vierenhalf seizoen getekend bij Stade de Reims, de nummer elf van Frankrijk.

Heerenveen ontvangt naar verluidt zo'n vier miljoen voor de linksbuiten.

De Kosovaarse smaakmaker speelde tweeënhalf seizoen in Friesland en ontpopte zich daar na een moeizame start als een echte smaakmaker.

Bij Heerenveen maakte Zeneli zeventien doelpunten in de eredivisie. Dit seizoen staat de teller op drie treffers in de competitie en negen assists. Daarmee is hij de meest succesvolle aangever in de eredivisie.

Voer voor romantici

Hij gaat aan de slag bij de nummer 12 van de Franse hoogste klasse. Voetbalromantici associëren Stade Reims echter vooral met de jaren vijftig, waarin de club met sterren als Raymond Kopa, Rogér Walkowiak en Michel Hidalgo tot de besten van Europa behoorde.

In 1956 verloor Reims de eerste Europa Cup I-finale met 4-3 van Real Madrid. Ook in 1959 stond Real Madrid de eerste Franse Europa cup-zege in de weg.

Real Madrid neemt het doel van Stade de Reims onder vuur in de eerste finale van de Europa Cup I in 1956 in Parijs

Van 1949 tot 1962 werd Stade Reims liefst zes keer kampioen van Frankrijk. In 1953 deed de club dat met Bram Appel, een van de door de KNVB verketterde Nederlandse voetbalprofs, in de gelederen.

Daarna zakte Stade Reims ver terug in de Franse voetbalpiramide. Afgelopen zomer keerde het vermaarde Reims weer terug op het hoogste niveau.

Omdat het contract van de voormalig Zweeds jeugdinternational na dit seizoen afliep, hoopte Heerenveen Zeneli deze winter te verkopen en zo wat te doen aan de tekorten op de begroting.

Zeneli is de vierde speler die deze maand vertrekt bij de nummer tien van de eredivisie. Eerder zwaaiden de Friezen al Dave Bulthuis (Ulsan Hyundai, Zuid-Korea), Marco Rojas (Sönderjysk, Denemarken) en Nicolai Naess (Sarpsborg, Noorwegen) uit.

Ook de Noor Morten Thorsby zal Heerenveen aan het einde van het seizoen verlaten voor Sampdoria. Omdat Thorsby niet goed communiceerde over die overgang en te laat terugkeerde in Friesland, is hij teruggezet naar de tweede selectie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl