David Matheson David Matheson | Facebook

De man die jarenlang homo's wilde 'genezen' van hun geaardheid en beweerde seksualiteit van mensen te kunnen veranderen, is nu zelf uit de kast gekomen. Conversietherapeut David Matheson zegt in een Facebookbericht dat hij inziet dat hij met zijn werk mensen heeft beschadigd.

"Een jaar geleden besefte ik dat ik niet langer in mijn huwelijk kon blijven en realiseerde ik me dat het tijd was om toe te geven dat ik homo ben", schrijft hij.

De therapie kwam vanuit mijn eigen homofobie en bekrompenheid.

David Matheson

Matheson is opgegroeid in een Mormoonse gemeente. Vanuit die ideologie ontwikkelde hij cursussen en therapieën waarmee hij probeerde homoseksuelen hun geaardheid 'af te leren'.

Nu zegt de bekende conversietherapeut dat zijn therapie vanuit zijn eigen 'homofobie en bekrompenheid' kwam. Hij zat vast in zijn eigen ideologische gevangenis, schrijft hij. "Ik weet dat mijn werk veel mensen heeft geholpen, omdat ze me dat hebben gezegd. Maar ik weet ook zeker dat mijn werk mensen pijn heeft gedaan." Hij wil zich niet verontschuldigen, vervolgt hij, "maar alle tekortkomingen die ik als therapeut had, kwamen van een te beperkte visie op hoe 'emotioneel gezond' eruit kan zien".

Aan zijn huwelijk lag het niet, dat was na 34 jaar nog altijd sterk, schrijft hij. "Maar ik kon een intieme relatie met een man niet langer vermijden."

Therapieën verboden

Conversietherapieën, die vooral in de VS door religieuze gemeenschappen worden gepromoot, zijn door zo'n 700.000 homoseksuele en transgender Amerikanen gevolgd, blijkt uit cijfers van het Williams Institute. In steeds meer Amerikaanse staten is het gebruik van zulke therapieën voor minderjarigen verboden. Volgens artsen en psychologen leidt het (willen) veranderen van iemand geaardheid tot geestelijke gezondheidsproblemen.

Volgens Wayne Besen, oprichter van een organisatie die strijdt tegen anti-homosentimenten, is deze stap van Matheson het bewijs dat conversietherapie schadelijk en ineffectief is. De therapie geeft mensen valse hoop dat 'genezing' van een geaardheid mogelijk is, zegt hij.

Spijt

Matheson ziet nog altijd dat ergens diep van binnen een homofoob in hem schuilt, maar hij kan de persoon die hij nu is naar eigen zeggen veel beter accepteren. "Het spijt me echt voor die gebreken en de schade die ze zeker voor sommigen hebben veroorzaakt. En het spijt me voor de verwarring en pijn die mijn keuze bij anderen veroorzaakt."

Hij besluit zijn Facebookbericht met de wens dat mensen door zijn verhaal aangemoedigd worden en vertrouwen krijgen in hun levenspad. "Streef dat na zonder angst of schaamte, ongeacht wat anderen denken."

STER reclame