Mart Bruggink heeft op de Weissensee in Oostenrijk verrassend de Nederlandse titel op natuurijs veroverd.

De 30-jarige Tubberger was na 150 kilometer Willem Hoolwerf te snel af in de sprint. Hoolwerf was met de eindstreep in zicht weggereden bij een groep met favorieten, maar werd in de laatste meters achterhaald door Bruggink.

Sjoerd den Hartog, die donderdag de Aart Koopmans Memorial op zijn naam schreef, moest genoegen nemen met de derde plek.

Eerste overwinning

"Geweldig", kon Bruggink zijn geluk niet op. "We hebben een hartstikke sterke ploeg, maar het komt er telkens niet van op kunstijs. Dat je het dan zo uit kunt spelen met elkaar, is geweldig."

Bruggink na NK: 'Mijn mooiste overwinning? Mijn eerste!'

Voor de schaatser van Bouwselect is het bovendien pas de eerste overwinning uit z'n carrière. Zijn beste klassering dit seizoen was een vijfde plaats in de finale van de Trachitol Trophy. In 2011 finishte hij bij de alternatieve Elfstedentocht, ook verreden op de Weissensee, als tweede.

Zielman nipt snelste bij de vrouwen

Bij de vrouwen werd de Nederlandse titel een prooi voor Carla Zielman. Ze was in een lange sprint van een kopgroep van twaalf net ietsje sneller dan Iris van de Stelt.

De groep had zich halverwege de 100 kilometer lange wedstrijd afgescheiden en al snel werd duidelijk dat daar de winnares uit zou voortkomen. Vera Otten sloop weg en leek haar medevluchtsters te verrassen, maar die stelden toch nog ruim op tijd orde op zaken.

Zielman snelste bij vrouwen op Weissensee

Er volgden nog pogingen van Laura van Ramshorst en Merel Bosma om weg te komen, maar die bleken kansloos.

De 34-jarige Zielman, die in 2010 en 2016 de wedstrijd op de Weissensee ook al op haar naam schreef, werd pas tot winnares verklaard, nadat de finishbeelden nader waren bestudeerd. Kelly Schouten finishte als derde.

STER reclame