Enorm, verstopt olieverfschilderij ontdekt in kantoor Parijs

tijd van publicatie

Een systeemplafondje en een valse muur in een saai kantoortje in Parijs hebben een kunstschat prijsgegeven: een enorm olieverfschilderij uit de 17e eeuw. "Iedereen werd gek. Het was alsof we een mummie hadden gevonden."

In het 19e-eeuwse gebouw aan de Rue de Marignan was vroeger een verzekeringskantoor gevestigd. Omdat er een nieuwe winkel van modemerk Oscar de la Renta zou komen, werd het hele interieur gestript.

"We hebben iets gevonden", kreeg directeur Alex Bolen afgelopen zomer in New York te horen van zijn architect. Hij vreesde dat het zou gaan om asbest of een probleem met een draagmuur, maar de architect wilde hem niks vertellen. "Je moet komen."

Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt.

Interieurontwerper

De slopers hadden eerst een houten plafond aangetroffen, versierd met heraldische tekens. Daarna werd het schilderij van 3 bij 6 meter gevonden.

"Als je in oude kastelen werkt, vind je wel eens iets, meestal een verborgen haard of een fresco, in Italië", vertelt de architect aan The New York Times. "Maar in een appartement? In een winkel?"

"Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt", zei ook de interieurontwerper. "Ik deed meteen mijn telefoon uit en bleef gewoon kijken."

Intocht

Het gaat waarschijnlijk om een werk van Arnould de Vuez uit 1674, waarop de intocht van een Franse ambassadeur in Jeruzalem is te zien. Waarom het werk aan de muur in hartje Parijs is gelijmd, is nog onduidelijk. Mogelijk wilde men het verbergen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Modehuis Oscar de la Renta heeft besloten het werk te restaureren en voorlopig op zijn plaats te houden. Daarvoor moest wel de hele inrichting van de winkel worden omgegooid. "We gaan geen muur met jurken ervoor plaatsten", redeneert de architect. De verbouwing loopt daardoor flinke vertraging op, aan het einde van de lente is de opening gepland.

STER Reclame