Vakantiehuis te koop in Frankrijk
NOS Nieuws

'Een tweede huisje niet alleen meer voor de 60-plusser'

  • Jeroen Schutijser

    verslaggever Economie

  • Jeroen Schutijser

    verslaggever Economie

Een tweede huisje aan de Costa del Sol of midden in de bergen van Oostenrijk: het was jaren geleden toch vooral voorbehouden aan de 60-plusser, maar tegenwoordig zijn ook steeds meer veertigers geïnteresseerd in een vakantiewoning.

Dat merkt althans de organisatie van de Second Home Beurs, die vandaag en morgen is te bezoeken in het MECC Maastricht. "Dat vind ik wel opvallend: de 40-plusser komt op deze markt kijken. We zien in ieder geval steeds meer kinderwagens op de beurs", zegt organisator Tom van den Brink. "Dat zijn de kleinere ondernemers, zoals zzp'ers, die ook met hun pensioen aan het puzzelen zijn."

Het aantal bezoekers van de Second Home Beurs stijgt sinds 2014 weer. De beurs trok toen - midden in de economische crisis - ruim 4000 bezoekers, maar inmiddels stopt de teller bij 7000 à 8000. Ook zijn er meer aanbieders op de beurs. Volgens de organisatie bevestigt dat het beeld dat deze sector groeit.

Spaarrente

Dat komt vooral doordat de rente op spaargeld nagenoeg nul is. "Van zo'n rendement word ik niet blij", zegt Gerard Booij uit Den Bosch. Beter is het volgens hem te investeren in stenen. De voormalige ondernemer verkocht vorig jaar een groot distributiecentrum, kreeg daar veel geld voor, en investeerde dat in de aankoop van vijf vakantiehuizen: vier in het Noord-Hollandse Julianadorp en één in Zandvoort.

"Dan praat je over een rendement van 6 procent, dat is andere koek. Die huisjes zijn 70 procent van de tijd verhuurd aan mensen die graag een weekje eruit willen zijn. Prima toch?"

Investeren in stenen, is dat zonder risico? Van den Brink: "Garantie dat de waarde van een vakantiewoning altijd op hetzelfde niveau blijft of stijgt, kan niemand geven. Maar als je kijkt naar de afgelopen jaren, zie je dat de prijzen heel stabiel zijn en nu weer wat oplopen. Dus wat dat betreft is het wel een waardevaste investering."

Hoeveel Nederlanders een tweede huis hebben is niet bekend. Wel heeft makelaarsvereniging NVM in beeld hoeveel tweede woningen zijn verkocht in ons land. In 2017 waren dat er 4330, een stijging van 15 procent ten opzichte van het jaar ervoor. In 2018 zou dat aantal verder zijn gestegen naar 4700, op basis van cijfers van het Kadaster. Volgens de NVM is vooral Zeeland populair.

Spanje op 1

Uit recent onderzoek van de Second Home Beurs onder duizend bezoekers blijkt dat Spanje het favoriete land is voor een vakantiewoning (27 procent). Daarna volgen Nederland (17 procent) en Frankrijk (12 procent). De gemiddelde aanschafprijs van een tweede huis is 234.000 euro.

De helft van de kopers heeft het huisje voor verhuur, de andere helft maakt er zelf gebruik van, maar mikt ook op het rendement op geïnvesteerd vermogen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl