Links op de foto zijn duidelijk contouren van een container te zien
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

1300 objecten gevonden in sonarzoektocht naar containers

Het sonarschip Luymes van de marine heeft ongeveer 1300 zogeheten 'contacten' op de Noordzeebodem in beeld gebracht. Het schip is boven Terschelling en Ameland op zoek naar de overboord geslagen lading van de MSC Zoe.

De marine heeft enkele van de sonarbeelden vrijgegeven. Ondanks de lage resolutie zijn de omtrekken van containers zichtbaar. De kleinere objecten zouden spullen kunnen zijn uit de containers die begin januari vanaf de Zoe in zee vielen.

Sonarbeelden van verloren lading

De Luymes is een van de twee schepen die door de marine worden ingezet om te zoeken naar de overboord geslagen containers. Ook Rijkswaterstaat heeft sonarschepen ingezet.

Het is volgens een woordvoerder van de marine aan Rijkswaterstaat en andere betrokken partijen om de beelden te interpreteren, meldt RTV Noord. Twee schepen begonnen vorige week met de berging van de goederen, een in de Eemsgeul, de andere bij de vaarroute boven Terschelling.

In totaal verloor de Zoe 291 containers, daarvan zijn er 238 gelokaliseerd. Inmiddels zijn er 7 geborgen, 18 spoelden eerder al aan. De berging kan nog weken of maanden gaan duren, hoelang hangt af van onder meer de weersomstandigheden, scheepvaart, zicht onder water, getijde en ligging.

Kort na het incident met de MSC Zoe maakten we deze video: hoe kan een schip zo veel containers verliezen?

Hoe een containerschip zomaar 277 containers kan verliezen

Advertentie via Ster.nl