Reddingswerkers bij de dam in Brazilië
NOS NieuwsAangepast

Doden en 200 vermisten na dambreuk in Brazilië, milieuramp dreigt

In het zuidoosten van Brazilië zijn zeker negen mensen omgekomen nadat een dam bij een ijzermijn was bezweken en een gebied overspoeld raakte door een stroom modder en afval. Dat heeft de burgemeester van het stadje Brumadinho gezegd tegen een lokaal tv-station. Ongeveer 200 mensen worden vermist.

De dam, net als de mijn eigendom van Braziliës grootste mijnbedrijf Vale, begaf het vanochtend door onbekende oorzaak. In een mum van tijd kwam een enorme stroom modder en mijnafval op gang. Zowel de mijnlocatie als bewoond gebied werd getroffen.

Vanuit de lucht is te zien hoe groot de ravage is:

Dam Brazilië ingestort

Inwoners van het dorpje Vila Forteco werden opgeroepen om te vluchten, maar niet iedereen kon op tijd wegkomen. Brandweerlieden hebben een reddingsoperatie in gang gezet.

Milieuramp dreigt

Mijnbedrijf Vale spreekt in een verklaring van een enorme tragedie. Het merendeel van de vermisten werkte volgens het bedrijf voor Vale. Ze zouden tijdens hun lunch door de modderstroom zijn overvallen.

Volgens correspondent Marc Bessems dreigt een gigantische milieuramp. "In de modder zitten chemicaliën die gebruikt werden bij de mijnbouw. Dat giftige spul is nu onderweg naar de rivieren, het komt in het grondwater. En het is onderweg naar een drinkwaterreservoir voor de miljoenenstad Belo Horizonte. Het lijkt erop dat dit een ramp wordt in twee delen."

Vier jaar geleden bezweek een andere dam van Vale in dezelfde deelstaat, Minas Gerais. Daarbij kwamen negentien mensen om het leven. Dat ongeluk wordt beschouwd als de grootste milieuramp in de geschiedenis van Brazilië. Bessems: "De directeur van het mijnbouwbedrijf zegt dat de ramp nu niet zo erg is. Maar de federale overheid gelooft het niet en zegt: dit kan wel eens een grotere ramp worden."

  • Reuters
    Het water bereikt ook verschillende huizen
  • Reuters
    De ravage na de doorbraak is enorm
  • EPA
    Een helikopter zoekt overlevenden na de doorbraak

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl