NOS NieuwsAangepast

Code oranje in noordoosten: tientallen ongelukken op gladde wegen

In Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel heeft urenlang code oranje gegolden. Door ijzel en sneeuw kon het er verraderlijk glad zijn. Om 23.00 uur werd code oranje in alle provincies ingetrokken.

In korte tijd gebeurden aan het begin van de avondspits tientallen ongelukken, voornamelijk in Friesland. Onder meer op de A32 tussen Leeuwarden en Meppel en op de A7 tussen Heerenveen en Groningen was het spekglad. Weggebruikers werd aangeraden om deze wegen te mijden.

Ook op de N31 bij Leeuwarden ging het meerdere keren mis:

Auto's van de weg door gladheid in Noord-Nederland

In de loop van de avond verdween de gladheid. Dat kwam doordat de temperatuur opliep en de winterse neerslag overging in regen.

Code oranje roept het KNMI uit als er een grote kans is op gevaarlijk of extreem weer, "waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast".

De bergingsbedrijven in het noordoosten hebben het druk na alle aanrijdingen en glijpartijen. "Alle collega's zijn aan het werk", zegt Pieter-teije Stellingwerf van een bergingsbedrijf uit Leeuwarden. "De een na de ander komt binnen en die vertrekt weer om de volgende op te halen."

Bergers druk met gladheid: de een na de ander in de vangrail

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl