Wie is de 'tweede president' en het nieuwe gezicht van Venezuela?
Iris de Graaf
redacteur Buitenland
Iris de Graaf
redacteur Buitenland
"Ik zweer dat ik formeel de bevoegdheden op mij neem die horen bij het presidentschap van Venezuela." Juan Guaidó, de oppositieleider in het Venezolaanse Congres, riep zichzelf met deze woorden uit tot interim-president. Minuten later erkende president Trump de machtsovername van Guaidó en inmiddels hebben ook veel andere landen dat gedaan. Maar wie is deze 'nieuwe president' eigenlijk?
Bekijk hier het moment dat Juan Guaidó zichzelf uitroept tot interim-president:
Tot drie weken geleden was Juan Gerardo Guaidó Márquez, 35 jaar oud, nog een relatief onbekende naam.
Guaidó is geboren in de stad La Guaira, in de staat Vargas. Hij groeide op in een middenklassengezin met acht kinderen. Toen Guaidó 15 jaar oud was waren er overstromingen in de stad, waarbij tienduizenden mensen omkwamen. Guaidó en zijn familie overleefden de tragedie.
De mensen om hem heen zeggen dat door deze ervaring, en vooral door het uitblijven van actie vanuit de overheid, het activisme in Guaidó is aangewakkerd. Hij voltooide een opleiding tot industrieel ingenieur aan de Universidad Católica Andrés Bello en deed Management Studies aan de George Washington Universiteit in de Verenigde Staten.
In zijn studententijd protesteerde hij al tegen de toenmalige president Chavez, omdat hij vond dat die de media te veel onder controle hield.
Neergeschoten
Door zijn jarenlange ervaring met studentenactivisme kreeg Guaidó in 2015 een zetel in het Congres. Dit was een politieke mijlpaal in zijn leven.
In het Congres probeerde Guaidó vooral om gevallen van corruptie rond de regering van Maduro aan het licht te brengen. Een jaar later werd hij vertegenwoordiger van zijn thuisstaat Vargas als lid van de Nationale Assemblee. Hij werd hiervoor gekozen door oppositiepartijen.
Ook nam hij deel aan de Venezolaanse protesten van 2017. Hij werd toen door autoriteiten neergeschoten met rubberen kogels en hield daar littekens aan over in zijn nek.
Guaidó komt dus niet uit het niets. Hij heeft al jarenlang een achterban van activisten en oppositieleden.
En nu heeft Venezuela dus twee presidenten. "Het is een hele nieuwe situatie", vertelt correspondent Marc Bessems. "Ongetwijfeld de grootste uitdaging van Maduro tot nu toe. Het was een agressieve aanpak van Guaidó, voorlopig met succes. De oppositie is terug van weggeweest en Maduro lijkt nog niet te weten hoe hij het moet aanpakken."