Juan Guaido legt de eed af
NOS NieuwsAangepast

Oppositie doet machtsgreep in Venezuela, president Maduro woedend

De oppositieleider in het Venezolaanse Congres, Juan Guaido, heeft zichzelf uitgeroepen tot interim-president, als vervanger van president Maduro. Ten overstaan van tienduizenden aanhangers legde Guaido in de hoofdstad Caracas een eed af en zei dat hij de macht overneemt. "Laten we allemaal zweren dat we niet zullen rusten tot wij vrij zijn", aldus Guaido.

Bekijk hier het moment dat Juan Guaido zichzelf uitroept tot interim-president:

Juan Guaido roept zichzelf uit tot interim-president voor juichende menigte

De Amerikaanse president Trump erkent de machtsovername van Guaido. Volgens het Witte Huis zal de VS alle economische en diplomatieke macht gebruiken voor herstel van de Venezolaanse democratie. Trump roept andere landen op om Guaido ook te erkennen. Inmiddels hebben Argentinië, Brazilië, Canada, Chili, Colombia, Costa Rica, Guatemala, Peru en Paraguay dat gedaan.

Er zijn ook landen die achter Maduro blijven staan: president Morales van Bolivia zegt solidair te zijn met de Venezolanen en heeft de, wat hem betreft, "imperialistische aanval" veroordeeld. Ook Mexico zegt Maduro te zien als president van Venezuela.

Diplomaten weg

Maduro zelf heeft woedend gereageerd op de gang van zaken en spreekt van een couppoging door de oppositie. Ook is hij furieus over de erkenning door de VS, het land dat hij ervan verdenkt dat het Venezuela zelf wil besturen vanuit Washington.

"Ik heb besloten om alle diplomatieke en politieke betrekkingen met de imperialistische Amerikaanse regering te verbreken", zei Maduro tegen zijn aanhangers bij het presidentieel paleis in Caracas. Amerikaanse diplomaten hebben de opdracht gekregen om binnen 72 uur uit Venezuela te vertrekken.

Maduro heeft de hulp van het leger van Venezuela ingeroepen om de "eenheid en discipline" van het land te handhaven. "We zullen overwinnen, en we komen hier als winnaars uit", riep hij.

Venezuela zit in een diepe economische crisis. Veel mensen zijn het zat en gaan de straat op:

Honderdduizenden Venezolanen de straat op tegen president Maduro

Vandaag hebben honderdduizenden mensen in Venezuela tegen het bewind gedemonstreerd, de grootste betogingen in jaren. De president is net aan zijn tweede ambtstermijn begonnen, nadat hij vorig jaar omstreden verkiezingen won. Ondanks de groeiende armoede en de diepe economische crisis heeft hij nog altijd de steun van het leger.

De betogers proberen militairen uit de lagere rangen over te halen Maduro te laten vallen, omdat ook zij onder de crisis te lijden hebben. Het zou het begin van het einde kunnen zijn voor Maduro, zegt correspondent Marc Bessems. "Als hij de steun van het leger verliest, is dat echt einde oefening."

De Venezolaanse minister van Defensie zegt dat het leger Guiado niet erkent. Op Twitter schreef hij: "De soldaten van het vaderland zullen iedere president die zichzelf benoemt of wordt geleid door duistere belangen niet erkennen. Het leger verdedigt onze grondwet en staat garant voor onze nationale soevereiniteit."

Ook elders op de wereld protesteerden Venezolanen tegen het bewind van Maduro, zoals op het Plein in Den Haag.

Protest van Venezolanen in Den Haag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl