In samenwerking met
Rijnmond
NOS Nieuws

'Het pijn doen van het slachtoffer is dan het enige dat telt'

Als bij de vechtpartij in Spijkenisse geen omstanders waren geweest, had het zomaar veel erger kunnen aflopen voor het slachtoffer. Dat stelt socioloog Don Weenink na het zien van filmpjes die rondgaan op sociale media. "Meestal zie je bij dit soort incidenten geen omstanders".

Op de beelden is te zien hoe een 14-jarige jongen door een groep jongens wordt geslagen. Als hij even later op de grond ligt, wordt hij ook geschopt. Vijf minderjarige jongens zijn inmiddels aangehouden voor het ernstige mishandelen van de jongen, die een gebroken neus, een scheur in zijn oor en verschillende blauwe plekken opliep bij de vechtpartij.

Weenink is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en doet momenteel onderzoek naar geweld in groepen. Voor dat onderzoek bestudeerde hij zo'n honderd filmpjes van geweldsincidenten en spitte hij 160 dossiers door. Eerder publiceerde hij al onderzoeken over jongeren en geweld.

De socioloog vindt dat het er erg hard aan toegaat bij de vechtpartij, die afgelopen vrijdag plaatsvond. "Ik vind de hoeveelheid klappen en trappen en de vernedering van het slachtoffer behoorlijk ver gaan. Om iemand zo te kunnen slaan of schoppen, moet je haast les hebben gehad of het eerder hebben gedaan", zegt hij.

Verontwaardiging

De mishandeling wordt op sociale media massaal afgekeurd. En ook het Penta College in Spijkenisse, de scholengemeenschap waarvan verschillende scholieren zijn herkend op de beelden, is veel verontwaardiging. "Dit kan echt niet. Ook al ben ik goed met hen, er zijn grenzen en daar zijn ze echt over heen gegaan", zegt een van de scholieren tegen NOS Stories.

Hij legt uit waarom de ruzie uit de hand liep. "Er was een ruzie tussen twee jongens, maar anderen gingen er zich mee bemoeien. Je wilt er niet tussenkomen, want je wil bij de grote gasten horen en zelf geen klappen krijgen."

Scholieren van het Penta Collega reageerden tegen NOS Stories op de vechtpartij:

'Hoe kan je iemand zo pesten en zo slaan?'

Volgens een andere scholier ontstond het gevecht "omdat de ene jongen een beetje stoer praatte tegen de andere". Ook hij greep niet in. "Als zo'n groep aan het vechten is, ben je bang dat je zelf klappen krijgt als je gaat helpen." De jongen zei het wel heftig te vinden "om iemand in elkaar getimmerd te zien worden".

Tunnel

Volgens Weenink komen de daders in een tunnel te zitten, "Op een gegeven moment hoor je dat het slachtoffer de moeder van een dader heeft beledigd. Dat kan in dit soort situaties een vrijbrief zijn om los te gaan. Door het slaan en trappen, komen ze in een soort ritme, waarbij het pijn doen van het slachtoffer het enige is dat telt. Dat het slachtoffer verstijfd is van angst, doet de woede nog stijgen."

Ook omwonenden van het veldje in Spijkenisse waar de vechtpartij plaatsvond, zijn geschokt door de vechtpartij. "Ik was echt ontdaan. Dat die jongens zo op hem aan het inslaan zijn en zelfs er trots op zijn dat ze bloed aan hun schoenen hebben", zei een van hen tegen RTV Rijnmond. "Oppakken die gasten. Het is echt verschrikkelijk."

De regionale omroep sprak ook met een buurtbewoner die de ruzie vanuit zijn huis zag ontstaan. "Ik zag een grote groep jongeren het veld op komen lopen. Toen zag ik verderop een jongen op de grond liggen en een of twee jongens die waren op hem aan het in slaan en schoppen."

Hij besloot meteen naar buiten toe te gaan, vertelde hij. "Ik trok mijn jas en handschoenen aan en ging eropaf. Toen ik het veldje kwam oplopen, hoorde ik de jongens in straattaal wat tegen elkaar roepen. Waarschijnlijk zeiden ze iets van: 'er komt iemand aan en die komt ingrijpen'. Toen dropen ze allemaal af."

In een reactie op de vechtpartij liet het slachtoffer vandaag in een filmpje weten dat inmiddels alles weer goed met hem gaat:

Slachtoffer mishandeling reageert op ophef

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl