Dick van Egmond, coördinator scheidsrechterszaken bij de KNVB ANP

Scheidsrechtersbaas staat achter kritiek: 'Gözübüyük is professional'

time icon

Het was het gesprek bij de koffieautomaat op menig kantoor. Had scheidsrechter Serdar Gözübüyük een strafschop moeten toekennen aan Heerenveen in het duel met Ajax?

Op de beelden is te zien hoe Gözübüyük besluit om door te laten spelen, nadat Ajax-doelman Kostas Lamprou Heerenveen-spits Sam Lammers tegen de grond had gewerkt.

Maandag deelde de KNVB de beelden van de communicatie tussen Gözübüyük en Zeist, waar videoarbiter Dennis Higler de beelden van het contact tussen Ajax-doelman Kostas Lamprou en Heerenveen-spits Sam Lammers vanuit meerdere hoeken bekeek. Higler riep zijn collega naar de kant om de beelden nog eens te zien. Gözübüyük bleef bij zijn beslissing.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Scheidsrechtersbaas Van Egmond heeft geen spijt van kritiek: 'Serdar is professional'

So far so good. Ware het niet dat Dick van Egmond, als coördinator scheidsrechterszaken de leidinggevende van Gözübüyük en Higler, meteen na het duel bij FOX Sports liet vallen dat hij het een fout vond.

"Bij voorkeur spreken we eerst met de scheidsrechter, maar daar is het nu niet van gekomen", verklaart Van Egmond een dag later. "Het moment vond plaats toen ik de studio inliep. Dit werd nu actueel, dus er werd naar gevraagd. Ik moest er wel op ingaan. Als je elke week openheid betracht, moet je niet wegduiken en je mening durven geven. Scheidsrechters accepteren dat ook."

Elke maand komen de arbiters bijeen om VAR-situaties te bespreken. In de eerste seizoenshelft ging het om 51 situaties, waarvan er volgens Van Egmond in 46 gevallen de juiste beslissing is genomen.

Bovendien deelt de KNVB na elke speelronde een video met de communicatie tussen scheidsrechter en videoarbiter. "We hebben een aantal VAR-momenten die heel mooi uitpakken, waarbij scheidsrechters bevestigd worden in hun eerste bevindingen", vervolgt de oud-scheidsrechter. "Maar we hebben ook momenten gezien dat scheidsrechters terecht moeten worden gecorrigeerd. Dan brengen we ook in beeld hoe dat proces verloopt. Ook wat er af en toe verkeerd gaat."

Van Egmond over 'sneer': Serdar is een professional

"Ik heb er moeite mee dat Van Egmond zo snel conclusies trekt", stelde NOS-commentator Jan Roelfs in het wekelijkse Sportforum van Langs de Lijn En Omstreken. "Op het moment dat Gözübüyük bij mij klaarstaat voor het interview na de wedstrijd, hoor ik van collega's dat zijn baas heeft gezegd dat het een strafschop is. Dat moet je intern houden."

"Ik krijg op deze manier niet het gevoel dat in Zeist als één team wordt gewerkt om de scheids beter te maken, om de VAR beter te maken", vervolgde Roelfs. "Je moet scheidsrechters beschermen, maar nu deelt Van Egmond een sneer uit."

Van Egmond is het daar niet mee eens. "In de praktijk kan het best lastig zijn om geconfronteerd te worden met een verkeerde beslissing", aldus de scheidsrechtersbaas. "Serdar is een professional en hij gaat hier professioneel mee om. Dat verwachten wij ook van de mensen. Hij weet dat er commentaar kan komen van ons op zijn beslissing, want daar zijn wij voor."

Scheidsrechter Serdar Gözübüyük reageerde zondag na de wedstrijd op de botsing tussen Lamprou en Lammers.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Gözübüyük blijft bij mening: 'Was geen strafschop'

STER Reclame