NOS NieuwsAangepast

Kruisraketten afgevuurd op Libië

Amerikaanse en Britse oorlogsschepen hebben voor de kust van Libië 110 kruisraketten, zogenoemde Tomahawks, afgevuurd. Doel is het Libische afweergeschut op twintig plaatsen, met name rond Tripoli en Misrata.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie meldt dat de aanval op Libië het werk is van een coalitie van vijf landen: de VS, Frankrijk, Groot-Brittannië, Canada en Italië. De operatie wordt 'Odyssey Dawn' genoemd. De deelnemende landen hebben zo'n 25 schepen en onderzeeërs voor de Libische kust liggen.

Volgens de Libische staatstelevisie hebben de westerse strijdkrachten burgerdoelen in de hoofdstad Tripoli geraakt. Aanhangers van kolonel Kadhafi hebben in Tripoli een menselijk schild gevormd rond het militaire complex waar hun leider zit.

Militair ingrijpen

De internationele gemeenschap besloot zaterdagmiddag in Parijs tot een militair ingrijpen tegen het regime van Kadhafi. Even na 16.30 uur vlogen de eerste Franse vliegtuigen het Libische luchtruim binnen. Ze hebben een aantal militaire voertuigen bij Benghazi vernietigd.

De Libische autoriteiten claimen dat ze een Frans gevechtsvliegtuig hebben neergehaald. Volgens de staatstelevisie gebeurde dat boven Tripoli.

De Franse regering gaat ervan uit dat de acties tegen Libië de komende dagen door zullen gaan. Vliegtuigen van andere landen, zoals België, Denemarken en Spanje, staan klaar om bij te springen. Nederland wacht nog met het inzetten van vliegtuigen totdat er in NAVO-verband afspraken zijn gemaakt. Dat gebeurt dit weekend.

Resolutie geschonden

Tot de militaire actie is besloten, omdat Kadhafi de VN-resolutie van donderdag heeft geschonden. Zijn leger heeft de hele ochtend opstandelingen in Benghazi beschoten. Ze gebruikten daarbij ook tanks. Bij die aanvallen zijn volgens de Arabische nieuwszender al-Jazeera 26 doden gevallen en zijn meer dan 40 mensen gewond geraakt.

President Sarkozy beloofde dat de buitenlandse interventie wordt opgeschort als Kadhafi de strijd alsnog staakt en onderhandelt met de opstandelingen.

In Benghazi zou vandaag zijn gevochten tussen aanghangers van Kadhafi en opstandelingen. Ook bij de steden Zintan, Misrata en Ajdabiya waren gevechten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl