Een familielid van een slachtoffer van de bomaanslagen op Bali tijdens een herdenking
NOS Nieuws

Australië bezorgd over mogelijke vrijlating brein aanslag Bali

Indonesië gaat de vervroegde vrijlating heroverwegen van de man die wordt gezien als het brein achter de aanslagen in Kuta op Bali in 2002, waarbij 202 mensen om het leven kwamen. Onder meer uit Australië kwamen felle protesten tegen de voorgenomen vrijlating van de 80-jarige radicale geestelijke Abu Bakar Bashir.

Hij heeft negen van zijn vijftien jaar gevangenisstraf uitgezeten, na een veroordeling wegens banden met een militair trainingskamp. Bashir wordt gezien als geestelijk leider van de islamitische groep Jemaah Islamiyah, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de aanslagen op Bali. De geestelijke kon door de Indonesische justitie niet aan de aanslagen zelf worden gekoppeld en is daar dus niet voor veroordeeld.

Vorige week maakte de Indonesische president Joko Widodo bekend Bashir op humanitaire gronden vervroegd te willen vrijlaten. De leeftijd van de man en zijn broze gezondheid zouden daar de reden voor zijn.

Daniel Mortensen overleefde de aanslag iun 2002, en is niet blij dat Bashir vrijkomt:

'Voor mij is hij een terrorist'

Dat leverde Widodo een storm van kritiek op vanuit Indonesië zelf, maar ook vanuit Australië. Bij de aanslag op Bali kwamen onder anderen 88 Australiërs om het leven.

De Australische premier Scott Morrison zei dat "respect moet worden getoond voor de mensen die het leven hebben verloren". "We willen niet dat dit personage vrijkomt en mensen aanspoort om Indonesiërs en Australiërs te vermoorden", zei Morrison.

Nachtclub

In oktober 2002 blies een man zichzelf op in nachtclub Sari in de badplaats Kuta op Bali. Daarbij kwamen 202 mensen om het leven. Australiërs vormden de grootste groep slachtoffers. Ook vier Nederlanders kwamen om.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl