NOS Voetbal

Voorpremière 'Willem' trekt veel bekijks in Rotterdam

Voorpremiére 'Willem' trekt veel bekijks in Rotterdam

Een documentaire over Willem van Hanegem. Die moet wel veel bekijks trekken. Maandag was in Rotterdam de première van de Andere Tijden Sport-aflevering 'Willem'.

Reden genoeg voor voetbal- en Rotterdamminnend Nederland om een kijkje te nemen, zoals de oud-burgemeesters Bram Peper en Ivo Opstelten, diverse journalisten en voormalig Feyenoord-masseur Geert Meijer deden.

De hoofdpersoon ontbrak echter bij de voorpremière. Hoe zit dat? "Dat is hoe Willem is. Twee mensen noemen hem in de film ondoorgrondelijk", vertelde regisseur David Kleijwegt. "Het ene moment zegt hij: 'Ik kom graag'. En het andere moment: 'Ik kom niet'."

Unicum

'Willem' is een unicum voor Andere Tijden Sport: een geheel uit archiefmateriaal opgebouwd portret van een voormalig topsporter. In de documentaire ligt de focus puur op zijn actieve voetbaljaren, dus van de jaren zestig tot 1983, het jaar van zijn afscheid.

Van Hanegem, algemeen beschouwd als de - na Johan Cruijff - op een na beste voetballer van Nederland ooit, wordt op 20 februari 75 jaar.

"We hebben er bewust voor gekozen om alleen de voetballer Willem van Hanegem te belichten", aldus Kleijwegt. "Die dreigt namelijk een beetje verloren te gaan, ook omdat hij niet zo makkelijk uit te leggen is."

"De hoogtepunten van Marco van Basten of Dennis Bergkamp zijn makkelijk uit te beelden met prachtige doelpunten, maar Willem van Hanegem deed veel meer."

'Willem vond het geweldig'

Van Hanegems kinderen Gert en Alies waren wel aanwezig bij de voorpremière. Dochter Alies verklapte dat haar vader de film "geweldig vond".

Alies heeft nog wel een poging gedaan om haar vader mee te nemen naar de première. Tevergeefs. "Ik blijf het ontzettend jammer vinden dat hij hier niet bij was. Hij kon niet. En dan is Willem Willem. Daar doet niemand dan wat aan."

ATS: Willem, een uit archiefmateriaal opgebouwd eerbetoon

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl