Schaatskoorts in Nederland, maar marathonteams al op Oostenrijks ijs

tijd van publicatie

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Schouten: 'Als het in Nederland kan, moet je toch altijd hier schaatsen?'

Natuurlijk staat hij maandagavond aan de start van de eerste marathon op natuurijs in Haaksbergen. Die kans wil Simon Schouten niet laten lopen. Ook al zit het gros van de beste marathonschaatsers al in Oostenrijk ter voorbereiding op de traditionele wedstrijden op de Weissensee.

"Donderdag is daar de eerste wedstrijd. Dan kan ik op maandagavond nog wel in Haaksbergen schaatsen", zegt Schouten, de winnaar van de eerste marathon op natuurijs van vorig jaar, toevallig ook in Haaksbergen.

Nederland is alweer enkele dagen in de ban van het natuurijs. De vorst van de afgelopen dagen is voldoende geweest om de ijspret aan te wakkeren. Haaksbergen streed traditiegetrouw met Noordlaren (en dit keer ook met Nieuw-Buinen) om de eerste marathon op natuurijs te kunnen houden.

Haast

De ijsdikte was maandagmorgen in Haaksbergen meer dan voldoende om de schaatsers maandagavond over de baan te kunnen sturen. In Noordlaren was dat niet het geval en zodoende mocht Haaksbergen weer als eerste een marathon uitschrijven. Haast was geboden, omdat de meeste topploegen in het marathonschaatsen al naar Oostenrijk waren afgereisd en de rest op het punt stond te vertrekken.

Bekijk hieronder hoe Haaksbergen zich vandaag heeft voorbereid op de marathon:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Haaksbergen bereidt zich voor op eerste marathon op natuurijs

Teams als Bouw en Techniek, Okay Fashion & Jeans/Interfarms en AB Vakwerk zaten al op de Weissensee toen de beslissing in Nederland viel. Spijt van het vroege vertrek naar Oostenrijk hebben ze bij die teams echter niet.

"Voor ons zijn de wedstrijden op de Weissensee heel belangrijk. Als er nu in Nederland een grote wedstrijd op natuurijs was geweest, hadden we waarschijnlijk anders beslist", zegt ploegleider Roy Boeve van AB Vakwerk, waar topper Gary Hekman voor uitkomt. Hekman won zaterdagavond nog de wedstrijd voor de KPN Marathon Cup in Amsterdam.

Marathonpeloton vorig jaar op de Weissensee ANP

Jillert Anema, de ploegleider van Royal A-ware, heeft zijn toppers wel in Haaksbergen aan de start staan. Simon Schouten en Arjan Stroetinga, op 1 januari Nederlands marathonkampioen geworden op schaatsbaan Kardinge in Groningen, zijn regelrechte kanshebbers in Haaksbergen.

Schouten, werkzaam in het tulpenbedrijf van zijn vader in Andijk, ziet de meerwaarde van de wedstrijd in Haaksbergen. "Die wedstrijd krijgt veel aandacht in de media. Dat is voor de sponsoren ook heel belangrijk. Daarom vind ik het vreemd dat de rest al zo vroeg naar de Weissensee is gegaan. Ik ga gewoon een dag later. Geen probleem."

Gary Hekman ziet het iets anders, vertelt hij bij De Nieuws BV op NPO Radio 1. "De eerste wedstrijd op de Weissensee is donderdag, op 1.000 meter hoogte. Je moet daar even wennen en dan ga je wat eerder. Ik laat liever de wedstrijd in Haaksbergen schieten om donderdag fris aan de start te staan", kijkt de marathonschaatser vanuit Oostenrijk vooruit.

"De plannen voor de Weissensee zijn al maanden geleden gemaakt. Zondag was er nog weinig bekend over een wedstrijd op natuurijs. Maandagochtend hoor je pas dat er maandagavond een wedstrijd is; dat kan alleen in het marathonschaatsen."

Vol gas naar huis

Het zou anders zijn als er door de vorst de komende dagen op de grote plassen in Nederland wedstrijden geschaatst zouden kunnen worden, geeft Hekman toe. "Elk jaar vriest het wel drie, vier nachten zodanig dat er een marathon op natuurijs kan worden gereden. In Haaksbergen of Noordlaren kan er bijna elk jaar worden geschaatst. Als het om een grote tocht op de plassen zou gaan, zou iedereen in de auto stappen en vol gas naar huis rijden."

STER Reclame