Het ijs wordt gemeten op de baan van Haaksbergen
NOS NieuwsAangepast

Vanavond eerste natuurijsmarathon, ook dit jaar in Haaksbergen

In het Twentse dorp Haaksbergen wordt ook dit jaar de eerste schaatsmarathon op natuurijs gehouden. De wedstrijd wordt vanavond gereden, heeft de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB) zojuist bekendgemaakt.

Om 19.00 beginnen de dames en om 20.00 uur de heren. De wedstrijden zijn live te zien op NOS.nl, in de app en op de Facebook- en YouTube-pagina van NOS Sport.

Voor het tweede jaar op een rij heeft schaatsclub IJSCH in Haaksbergen de prestigestrijd gewonnen. "Er ligt een heel mooie ijsvloer", zegt KNSB-inspecteur Arjan Smit in het NOS Radio 1 Journaal. "Ik ben meerdere keren in Haaksbergen geweest. Het is echt subliem, qua dikte van het ijs en hoe het eruitziet."

Het ijs is tussen de 4 en 5 centimeter dik, ruim boven de minimaal vereiste 3 centimeter:

Haaksbergen meet de dikte van het natuurijs

Noordlaren was ook in de race, maar de kwaliteit van het ijs was niet goed genoeg. De onzekere weersomstandigheden speelden daarbij ook een rol.

Al jaren is de strijd om de eerste natuurijsmarathon er vooral een tussen het Twentse en Groningse dorp. Vorig jaar won Haaksbergen, het jaar daarvoor Noordlaren. Het is de zevende keer sinds 2000 dat Haaksbergen de eerste marathon op natuurijs mag organiseren.

Gasbrander

Het Drentse dorp Nieuw-Buinen mengde zich dit jaar voor het eerst in de prestigestrijd. Maar de meting vanmorgen bracht de lokale schaatsvereniging slecht nieuws: op sommige plekken was het ijs nog maar 2 centimeter dik. "Dat betekent dat het niet doorgaat", zei de teleurgestelde ijsmeester tegen NOS-verslaggever Mattijs van de Wiel.

Vlak daarvoor werd nog met een gasbrander geprobeerd om oneffenheden op de ijsbaan weg te werken.

De gasbrander op de ijsbaan van Nieuw-Buinen

Tot diep in de nacht reed de trekker met een watertank over de ijsbaan. Na een paar uur pauze, om het water rustig te laten bevriezen, ging de trekker om 05.00 uur terug het ijs op. Allemaal met het doel om als eerste van Nederland de 3 centimeter ijs te halen, maar dat is Nieuw-Buinen dus niet gelukt.

Vanwege de onzekere weersverwachting blijft het overigens bij de marathon van vanavond in Haaksbergen, laat de KNSB weten. De laatste vierdaagse marathon op natuurijs werd in 2010 gereden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl