Volle maan, bloedmaan, superbloedmaan? Nee: vannacht zie je de superbloedwolfmaan

time icon
ANP
Geschreven door
Ivo Landman
redacteur Online

Het wordt een bijzonder spektakel aan de hemel vannacht. Een volle maan? Een bloedmaan? Een superbloedmaan? Nee, zet je schrap, het is een superbloedwolfmaan.

Je moet er wel lang voor opblijven of je wekker zetten. Het begint om 03.36 uur en duurt tot 08.50 uur. Het hoogtepunt is om 06.13 uur. De eclips zal beter te zien zijn dan die van juli vorig jaar, verwacht NOS-weervrouw Willemijn Hoebert. "Zo kraakhelder als afgelopen nacht wordt het niet overal. Vooral in het noorden kan het een beetje heiig zijn en drijven er soms wolkenvelden, maar de bloedmaan zal wel goed te zien zijn."

Wat is een superbloedwolfmaan? We leggen het uit in deze video:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Wat is een superbloedwolfmaan?

Hoe fraai zo'n totale maansverduistering ook is - zeker als de maan zo relatief dicht bij de aarde staat - astronomen hebben toch wat gemengde gevoelens bij alle mediabelangstelling voor het verschijnsel. "Wetenschappelijk is er natuurlijk niets aan de hand, maar het is wel heel goed dat mensen gewoon een keer naar boven kijken", zei planeetonderzoeker Daphne Stam van de Technische Universiteit Delft eerder deze maand.

Sterrenkundige Lucas Ellerbroek is het daarmee eens. "Sommige collega's doen er wat lacherig over, maar de maan is er altijd. Het is het eerste wat opvalt als je naar de hemel kijkt. En zo'n bloedmaan, een soort avondrood gereflecteerd door de maan, dat is altijd leuk om te vertellen."

Een beetje bijzonder is het toch. Vorig jaar waren er twee volledige meerdere maansverduisteringen (waaronder een 'blauwe superbloedmaan' en de langste maansverduistering van de eeuw), maar de volgende totale maan-eclips zal in Nederland pas in mei 2025 te zien zijn. En een 'superbloedwolfmaan' hebben we deze eeuw maar drie keer. De volgende is pas in 2037.

Hoe krijg je de beste foto?

Wie er vannacht voor opstaat, wil het fenomeen misschien ook vastleggen. Hier een paar tips van natuurfotografe Toine Westen, die veel ervaring heeft met het fotograferen van bijzondere natuurverschijnselen.

1. Het belangrijkste: zorg dat je camera stilstaat, liefst op een statief.

2. Gebruik een telelens. Dan zijn er veel meer details op je maanfoto te zien.

3. Stel de belichting van de camera handmatig in. De automaat van je camera kan meestal niet goed omgaan met een groot donker vlak met een klein licht gedeelte (de maan). Stel ook handmatig scherp, de kans is groot dat de auto-focus niet goed werkt. Meer tips over de camera-instellingen staan hier.

4. Kies het moment: tijdens de eclips zie je de helder verlichte maan langzaam verdwijnen en vervolgens weer verschijnen in een rode kleur. Het einde van de eclips valt samen met de zonsopkomst, wat tijdens de ochtendschemer ook een bijzonder beeld kan opleveren, zeker als de maan laag genoeg staat zodat er iets van het landschap zichtbaar is. Maar de maan is tegen die tijd niet meer rood.

En met een smartphone?

Goede foto's krijg je eigenlijk alleen met een spiegelreflex- of systeemcamera, zegt Toine Westen. "Met een smartphone is het eigenlijk niet te doen, je krijgt alleen een vaag stipje." Voor wie het toch wil proberen heeft ze nog wel een paar tips: "Je kan je telefoon het beste neerzetten. Ergens tegen een muurtje, of een baksteen, maakt niet uit, als hij maar stabiel staat."

En verder: digitale zoom heeft niet zo veel zin. "Je kunt de foto net zo goed later op je computer uitvergroten. Als je optische zoom hebt op je telefoon dan geeft dat wel een beter resultaat."

Als je alleen je telefoon bij de hand hebt, kun je er ook voor kiezen iets van de omgeving mee te nemen, zegt Westen. "Bijvoorbeeld mensen die naar de maansverduistering staan te kijken. Dan is er wat meer op te zien dan alleen dat stipje."

Maak je vannacht een mooie foto van de superbloedmaan? Stuur hem naar de redactie van NOS.nl.

STER Reclame