Schaatsers vanochtend op de Ryptsjerker polder
NOS NieuwsAangepast

Schaatsplezier op natuurijs na nacht met matige tot strenge vorst

Op verschillende plaatsen in Nederland kan worden geschaatst op natuurijs. Onder meer op ondergespoten ijsbanen in Noordlaren, Doorn, De Lier en Ammerstol is het ijs dik genoeg voor een paar uur schaatsplezier. Ook in Schiedam is de natuurijsbaan open, maar het ijs smelt daar snel.

Bekijk hier de beelden vanuit de Friese Ryptsjerkerpolder, De Lier en Haaksbergen:

  • Omroep West
    De schaatsbaan in De Lier
  • Omroep West
    De schaatsbaan in De Lier

"De volgende stap is een marathon", mailde de IJsvereniging Noordlaren vanmorgen bij de aankondiging dat de baan open is. In de Groningse plaats vroor het vannacht zo'n 7 graden.

Of er de komende dagen ook een marathon gereden kan worden in Noordlaren, is nog een kwestie van afwachten. Voorzitter Jan Geert Veldman van de ijsvereniging in Noordlaren heeft zijn hoop gevestigd op dinsdagochtend, zegt hij tegen RTV Drenthe.

Opnieuw matige vorst

Komende nacht wordt opnieuw matige vorst verwacht, maar morgen overdag wordt het 2 tot 4 graden. Ook wordt morgen en dinsdag op verschillende plaatsen neerslag verwacht. De dagen erna wordt het kouder en gaat het 's nachts weer harder vriezen.

Volgens weerbureau Weerplaza was het afgelopen nacht de koudste winternacht tot nu toe. Bij het hoofdmeetstation van het KNMI in De Bilt kwam het kwik niet verder dan -5,2 graden Celsius. In Leeuwarden was het met -10,2 graden het koudst van het land.

Dat dit seizoen niet eerder zo'n lage temperatuur werd bereikt, heeft vooral te maken met het milde begin van de winter. December kende slechts acht dagen met vorst terwijl het er gemiddeld dertien zijn, meldt Weerplaza.

De komende nacht wordt het naar verwachting opnieuw koud, mogelijk nog wat kouder dan de afgelopen nacht. Vanwege de heldere hemel en gebrek aan wind zijn de omstandigheden ideaal voor vrieskou.

Banen opgespoten

In De Lier en Ammerstol, in Zuid-Holland, hebben de ijsmeesters de hele nacht de banen opgespoten. "De ijsmeesters zitten nu aan het ontbijt met een biertje", zegt de voorzitter van de Ammerstolse ijsclub tegen Omroep West. In Vlietland en Schipluiden is ook geprobeerd het ijs dik genoeg te krijgen om te schaatsen, maar dat is niet gelukt.

Ook in Bladel ging vanochtend de natuurijsbaan open, de eerste in Brabant. Net als in De Lier en Ammerstol is daar de hele nacht de baan opgespoten. "Ik heb maar twee uurtjes geslapen", zegt de ijsmeester tegen Omroep Brabant. In Doorn, in Utrecht, stond burgemeester Naafs vanochtend vroeg als een van de eersten op het ijs. Ook daar wordt verwacht dat het kwik vanmiddag even boven nul komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl