Mexicaanse militairen bij de oliebrand in Tlahuelilpan AFP

Het dodental door de explosie van een brandstofpijpleiding in Mexico blijft gestaag oplopen. Er zijn nu volgens officiële cijfers 73 mensen om het leven gekomen en 74 gewond geraakt. Een onbekend aantal mensen wordt vermist.

Het ongeluk ontstond doordat mensen gaten in de pijpleiding hadden geboord om benzine te stelen. Toen dorpsbewoners de benzine wilden opvangen, ontstond een explosie die tot een vuurzee leidde. Tientallen mensen hebben ernstige brandwonden opgelopen. Veel lichamen zijn zo erg verminkt, dat het identificeren waarschijnlijk geruime tijd gaat duren.

Ooggetuigen vertelden na de explosie over wat ze hadden gezien:

Explosie pijpleiding Mexico: 'We weten wat de risico's van benzine zijn'

Benzinedieven

Het ongeluk gebeurde drie weken nadat president López Obrador een campagne was begonnen om een eind te maken aan dergelijke sabotageacties van bendes. In de eerste tien maanden van 2018 kwam het ruim 12.000 keer voor dat benzine illegaal werd afgetapt, zo'n veertig keer per dag.

In Mexico wordt de brandstof via pijpleidingen gedistribueerd naar benzinestations. Daar waren de afgelopen tijd bij sommige pompstations tekorten ontstaan, doordat het staatsoliebedrijf de toevoerlijnen had afgesneden in de strijd tegen de brandstofdiefstal.

Een arts in het dorp in Centraal-Mexico waar het drama plaatsvond zei te hopen dat dit ertoe leidt dat de gehele bevolking zich achter de campagne van de president zal scharen.

STER reclame