Gerard de Rooy tijdens de Dakar-rally van 2019 Getty Images

Dakar-rally: zevende podiumplek De Rooy, dagzege Van Genugten

tijd van publicatie

Trucker Gerard de Rooy is op de derde plaats geëindigd in de Dakar-rally. De 38-jarige Brabander, die twee etappes op zijn naam schreef, stond voor de zevende keer op het podium van de woestijnrace, waaraan hij voor de veertiende keer deelnam. In 2012 en 2016 werd De Rooy eerste.

De eindzege bij de truckers ging voor de vierde maal (en derde keer op rij) naar de 34-jarige Rus Edoeard Nikolajev. Zijn landgenoot Dmitri Sotnikov moest genoegen nemen met de tweede plaats.

Kleerscheuren

"Het is niet de plaats waar we op hoopten", bekende De Rooy. "Maar het is en blijft een podiumplaats. Alles was mogelijk en niemand is zonder kleerscheuren aan de finish geraakt. Alleen hadden wij iets meer kleerscheuren dan zij", verwees hij naar etappe drie, waarin hij vast kwam te staan op een duin en het stuur van zijn truck brak. De malheur kostte hem anderhalf uur.

De tiende en laatste etappe werd een prooi voor Ton van Genugten, die ook de vijfde rit had gewonnen en zich in het eindklassement op de zevende plaats terugvond.

Al-Attiyah beste bij de auto's

Bij de auto's werd voor de derde keer Nasser Al-Attiyah tot eindwinnaar gekroond. De 48-jarige Qatarees werd twaalfde in de laatste rit, die Carlos Sainz als eerste voltooide.

Bij de motoren reed Toby Price in stijl naar zijn tweede eindoverwinning. De 31-jarige Australiër, ook de beste in 2016, boekte z'n eerste dagzege van dit jaar.

STER Reclame