Protesten Sudan breiden uit en 'niemand is bang voor de kogels'
In de Sudanese hoofdstad Khartoum wordt vandaag een grote protestmars tegen de regering georganiseerd. Ook in andere steden hebben mensen aangekondigd de straat op te gaan. Wat begon als een lokale demonstratie tegen de hoge broodprijs, is inmiddels uitgegroeid tot een nationale protestreeks tegen de regering van Omar al-Bashir.
De betogers roepen om het aftreden van de autocratische president, wie grootschalige corruptie wordt verweten. Bij eerdere protesten vielen tientallen doden en werden honderden demonstranten gearresteerd. In een poging de onrust in de kiem te smoren, zou de toegang tot sociale media zijn bemoeilijkt door de autoriteiten.
De Sudaans-Nederlandse Ahmed Abushaam denkt niet dat de rust snel zal wederkeren. "Het protest groeit juist door het harde optreden. Iedereen doet mee en niemand is bang voor de kogels", vertelt hij in het NOS-programma Met het Oog op Morgen.
De demonstranten hebben volgens Abushaam niks te verliezen. "Door het medicijntekort en de honger is het helder: dood ga je toch wel."
Vechten tot het einde
De massale protesten ontroeren Abushaam. Hij zou graag mee willen demonstreren, maar als criticus van de Sudanese regering durft hij niet naar zijn thuisland toe. Via sociale media probeert hij zich, voor zo goed het kan, op de hoogte te houden van de protesten. Op niet geverifieerde beelden is te zien hoe demonstranten onder vuur genomen worden.
De Sudanese Nederlander verwacht niet dat president Bashir zal wijken. Vanwege het uitleveringsbevel van het Internationaal Strafhof kan hij weinig kanten op. "Hij zal vechten tot het einde", vreest Abushaam.
Generaal Bashir is een van de langstzittende Afrikaanse presidenten. Hij kwam in 1989 aan de macht na een coup tegen de democratisch gekozen, maar zwakke regering van Sadeq al-Mahdi en regeert Sudan sindsdien met harde hand. Vanwege zijn onverbiddelijke optreden tegen strijdgroepen en burgers in de provincie Darfur wordt Bashir gezocht door het Internationaal Strafhof.