NOS Voetbal

Schaars is terug: 'Weer tussen die jongens lopen is zo'n fijn gevoel'

Schaars terug na dubbele beenbreuk: 'Ik ben altijd positief'

Op 4 april 2018 stopte het voetbalseizoen abrupt voor Stijn Schaars. Die dag verliet de aanvoerder van sc Heerenveen, die net zijn contract in Friesland had verlengd tot medio 2019, met een dubbele beenbreuk het trainingsveld. Nog diezelfde dag lag hij op de operatietafel. "Het was heel heftig allemaal."

"Ik was aan een heel goed seizoen bezig", blikt Schaars terug. "Ik zou zelfs tweede worden in het klassement van beste speler van de eredivisie. Dat zegt wel iets over hoe lekker ik aan het voetballen was. Alles gespeeld tot dan, 29 wedstrijden. En dan schiet je op de training op de goal en word je geblokt en ligt je onderbeen ernaast..."

'Mijzelf goed motiveren'

Vorige week, driekwart jaar na die onfortuinlijke dag, maakte Schaars zijn rentree op het voetbalveld. In een oefenduel met het Duitse FC Ingolstadt 04. Een klein mirakel voor wie de leeftijd van de voetballer - hij vierde afgelopen vrijdag zijn 35ste verjaardag - in ogenschouw neemt. Maar het idee van stoppen heeft de afgelopen maanden geen post kunnen vatten in zijn hoofd.

"Nee, dat heeft bijna niet door mijn hoofd gespeeld. Wel: kom ik nog op dat niveau terug? Maar ik ben iemand die altijd positief denkt. Ook nu. Ik dacht: uiteindelijk zijn het maar twee botten die kapot zijn en die moeten genezen. Daarna kijk ik of ik weer kan aanhaken. Dat betekent dat je elke dag je ding moet doen. En dat kan ik vrij goed. Ik kan mijzelf goed motiveren."

Ik moest echt van het veld gehaald worden, want zelf wilde ik helemaal niet.

Schaars over zijn rentree na de dubbele beenbreuk

Het was ook niet voor het eerst dat een lange periode van revalideren in het verschiet lag. Het seizoen 2007/2008 ging zelfs helemaal aan de middenvelder - toen nog in AZ-dienst - voorbij door blessureleed.

Dat hij, in het genezingsproces van de dubbele beenbreuk, inmiddels een dagje ouder was, viel echter niet te negeren. "Als 22, 23 jaar bent, genees je sneller. Ik was 34. Alles kost meer energie. Herstellen van een inspanning, de genezing van botten, alles duurt gewoon langer, merkte ik. Maar als je dan weer tussen die jongens loopt, geeft dat zo'n fijn gevoel. Dan voel je je zo vrij. En bevoorrecht ook."

Genoten had-ie van het oefenduel met Ingolstadt. "Toen heb ik mijn eerste uur weer gespeeld. Ik moest echt van het veld gehaald worden, want zelf wilde ik helemaal niet. Fysiek zit het dus wel goed. Dat is heel positief."

Stijn Schaars, sinds de zomer van 2016 speler van sc Heerenveen ANP

In de wetenschap dat zijn ploeggenoten Ben Rienstra en Yuki Kobayashi de komende twee wedstrijden geschorst zijn, zal er vermoedelijk snel een beroep op de ervaren Schaars worden gedaan. De 24-voudig international zegt er klaar voor te zijn. "Ik wel. Ik heb er heel veel zin in. We gaan het zien of ik zondag speel. Ik zit in ieder geval weer bij de selectie."

Twee keer Ajax

Een lekkere tegenstander om weer een beetje wedstrijdritme op te doen is hem op korte termijn niet gegund. Binnen een paar dagen moeten de Friezen tot tweemaal toe naar Amsterdam voor een confrontatie met Ajax. Zondag voor de competitie en de donderdag erop voor de beker.

"Dat worden twee heel zware wedstrijden voor ons. Ajax is de top van Nederland op dit moment, samen met PSV. Het zijn uitdagingen voor ons. Zo moeten we het zien en zo staan we er ook in. We gaan onze huid zo duur mogelijk verkopen. Wie weet hebben zij een mindere dag en wij een heel goeie en kunnen we stunten."

Stijn Schaars tijdens het trainingskamp van sc Heerenveen in het Spaanse La Manga Pro Shots

Zijn persoonlijke uitdaging is van een andere orde. "De tweede seizoenshelft alles spelen, fit blijven en mijn eigen niveau zo hoog mogelijk brengen zodat we met Heerenveen zo veel mogelijk goede resultaten kunnen halen."

Plezier

En er vervolgens een jaartje aan vastplakken, lijkt een voor de hand liggende optie. Want leeftijd speelt geen rol, vindt de liefhebber pur sang. Plezier in het spelletje des te meer.

"Als ik toch steeds weer een terugval krijg of het toch niet meer echt kan uitvoeren, ben ik de eerste die zegt: jongens, het is goed geweest. Voor het geld hoef ik het niet meer te doen. Ik doe het puur omdat ik het nog heel leuk vind. Pas als dat plezier weg is, stop ik."

STER reclame