NOS NieuwsAangepast

Warren Christopher overleden

Warren Christopher, de Amerikaanse oud-minister van Buitenlandse Zaken, is overleden. De democraat was minister van 1993 tot 1997, gedurende de eerste ambtstermijn van Bill Clinton.

Zijn stijl was bescheiden en volhardend. Hij was betrokken bij het vredesakkoord van Dayton, na de oorlog in Bosnië-Herzegovina, maar in de Verenigde Staten wordt hij vooral ook herinnerd als onderhandelaar bij de gijzeling in de Amerikaanse ambassade in Teheran in 1981.

Bluf

Iraanse studenten hielden in Teheran een groep Amerikaanse diplomaten en burgers vast. Een mislukte bevrijdingsactie kostte acht levens, maar na ruim een jaar kregen de Amerikanen hun onderdanen toch vrij. Christopher maakte onder meer gebruik van telefoonlijnen waarvan hij wist dat ze werden afgetapt door de Iraniërs. Hij blufte en schreef later dat je met een Iraniër moet onderhandelen als met een marktkoopman.

Verder speelde Christopher een belangrijke rol in de strijd om de toegang tot het Panama-kanaal dat voor de Amerikanen van groot strategisch belang is. Ook leidde hij tal van vredesmissies op de Balkan en in het Midden-Oosten.

In de binnenlandse politiek vestigde hij zijn naam als expert in de aanpak van raciale rellen. De gewelddadige arrestatie van de zwarte taxichauffeur Rodney King in Los Angeles in 1991, leidde tot ernstige rassenrellen. Warren Christopher deed er onderzoek naar en hervormde de politie in Los Angeles. Hij werd ook in andere steden ingezet als er rassenproblemen waren.

Praktisch strateeg

Christopher gold als een betrouwbare politicus die boven de partijen kon staan. Zo speelde hij ook een rol bij de presidentsverkiezingen in 2000 toen er in Florida onenigheid was over onduidelijke stembiljetten. Christopher leidde toen de commissie die de hertellingen deed. De republikein George W. Bush won uiteindelijk na tussenkomst van het Amerikaanse hooggerechtshof.

Maar Christopher werd ook bekritiseerd om zijn gebrek aan visie. Vriend en vijand omschreven hem als praktische strateeg en niet iemand met grootse ideeën. "Als we in een crisis-vergadering bijeen zaten, vroegen we niet aan Christopher om een plan te bedenken. Maar als het plan er lag, was hij wel de man die het als beste kon uitvoeren", zei een hoge ambtenaar van buitenlandse zaken ooit. In zijn memoires zag hij dat zelf ook zo. Christopher noemde zich een dienaar en geen baas.

Krantenjongen

Warren Christopher werd geboren in Scranton, een klein stadje in North Dakota. Zijn vader was bankier, maar ging ten onder in de crisisjaren van de Grote Depressie. Na zijn overlijden vertrok de familie naar Californië. Warren bracht als jongetje kranten rond en ging van de Hollywood High School naar de universiteit. De Tweede Wereldoorlog onderbrak zijn studietijd. Hij diende op een olietanker in de Pacific.

Terug in Californië maakte hij aanvankelijk carrière als advocaat en werd hij tekstschrijver voor lokale politici. Zijn politieke kleur werd omschreven als 'verantwoord liberaal.' Zo was hij ook aanhanger van de na-oorlogse New Deal-politiek, waarbij de overheid een rol speelt in de aansturing van de economie.

Warren Christopher stierf in Californië op 85-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl